BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izzadságteszt: az ujjbegyről gyűjt információkat az új monitoringeszköz

A testen viselhető, egyre kisebb méretű, egészségügyi adatokat gyűjtő eszközök piacán hatalmas a fejlődés. A most bemutatott új monitoringeszköz az ujjbegyen keletkező izzadságból gyűjti az egészségügyi adatokat. Többek között a vércukor- és a vitaminellátottság szintjét képes mérni a San Diegó-i kutatók fejlesztése.

Az egészségügyi adat az egyik legértékesebb adattípus, nem véletlenül repültek rá a fejlesztők erre a területre. Az okosóra és az okosgyűrű után egyre kisebb eszközökben gondolkodnak, az amerikai fejlesztők a San Diegó-i egyetemen például az ujjbegyen keletkező izzadságból gyűjt különféle információkat. 

Woman's,Fingertips,Trying,To,Touch
Az ujjbegy izzadságából nyer egészségügyi adatok a San Diegó-i egyetem fejlesztése /Fotó: Shutterstock

A Nature Electronics folyóiratban szeptember elején jelent meg a cikk, amelyben izzadsággal működtetett, ujjbegyen viselt, sebtapaszhoz hasonlatos eszközt mutattak be. A kis tapasz megkönnyíti a folyamatos, személyre szabott egészségügyi megfigyelést: például a vércukorszintét, a vitaminszintét vagy akár a gyógyszerek szedését – szemlézte a Medicalonline. 

A kéz izzadságából egészségügyi adat? – ilyen még nem volt

A cikk szerint az eszköz legnagyobb újdonsága, hogy az ujjbegy izzadságából nyeri az energiát.

Az ujjbegyek kis méretük ellenére a test legjelentősebb izzadságtermelői közé tartoznak, miután több mint ezer verejtékmiriggyel vannak tele. Ezek a mirigyek százszor, ezerszer több izzadságot termelnek, mint a test legtöbb más területe, még nyugalomban is. 

A természetes verejték csordogálása – amely mindenféle inger vagy fizikai aktivitás nélkül is folyamatos – megbízható energiaforrást biztosít, amely a készüléket még alvás közben is képes ellátni energiával – írják.

A kis méretű eszköz több elektronikus alkatrészből épül fel, amelyek egy vékony, rugalmas és jól nyújtható polimer anyagra vannak rányomtatva. Kialakítása lehetővé teszi, hogy az ujjhoz igazodjon, ugyanakkor elég tartós ahhoz, hogy ellenálljon az ismételt hajlításnak, nyújtásnak és mozgásnak. A fejlesztők elmagyarázták: az eszköz az energiagyűjtő és -tároló komponensek integrációján alapul, több bioszenzorral, valamint a megfelelő elektronikus vezérlővel együtt. 

Hogyan működik? 

Az eszköz energiaellátását apró bioüzemanyag-cellák biztosítják, amelyek ott helyezkednek el, ahol az eszköz az ujjbegyet érinti. Ezeket a cellákat kifejezetten úgy tervezték, hogy hatékonyan gyűjtsék össze és alakítsák át az izzadságban lévő vegyi anyagokat elektromossággá. Ezt az elektromosságot egy pár nyújtható ezüstklorid-cink akkumulátor tárolja, amely egy sor érzékelőt, összesen négyet működtet. Ezen érzékelők mindegyike egy adott biomarker – glükóz, C-vitamin, tejsav és a Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszer, a levodopa – monitorozására lett kialakítva. Ahogy az izzadság az apró mikrofluidikus csatornákon keresztül eljut ezekhez az érzékelőkhöz, az eszköz elemzi az általa figyelt vegyületek, biomarkerek szintjét, miközben a szükséges energiát éppen abból az izzadságból nyeri, amelyből mintát vesz. Egy kis csip dolgozza fel az érzékelőktől érkező jeleket, és vezeték nélkül továbbítja az adatokat Bluetooth-kapcsolaton keresztül egy okostelefonra vagy számítógépre telepített alkalmazásra – közölték a publikációban a kutatók.  

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a fejlesztés iránya ezen a területen a kényelmes, kis méretű eszközök felé tart. Ezek a hordható okoseszközök egyre népszerűbbek, mert folyamatosan információt szolgáltatnak azoknak, akiknek fontos az egészségügyi adataik monitorozása.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.