BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmillió e-autó lepheti el az utakat

Az európai villamosenergia-hálózat stabil marad az elektromos járművek piacának exponenciális növekedése és a magas villamosítási ambíciók ellenére is – mutatta ki az EY és az Eurelectric európai villamosipari szövetség tanulmánya.

Ugyanakkor fel kell készülni a jövőbeli energiaigény-csúcsok és megnövekedett terhelések kezelésére, az ugyanis már befolyásolná az áramellátás minőségét, ha az elektromos járművekkel való lefedettség elérné az 50 százalékot a városi elosztóhálózaton, mert ellenőrizetlen feszültségeltérések jelentkezhetnek.

Fotó: Shutterstock

Megelőzésükre a hálózat digitalizálásán keresztül kell megérteni és optimalizálni az ügyfelek viselkedését, a kapacitások kezelésére intelligens töltőket kell telepíteni, és energiatárolási megoldásokat integrálni a töltőinfrastruktúrába.

Sürgősen kezelni kell a szűk keresztmetszeteket is, mert ma az engedélyezési és hálózati csatlakozási késések akár 36 hónapig tartanak. Fel kell oldani továbbá a finanszírozási korlátokat, valamint elérhetővé és hozzáférhetővé kell tenni a töltés szempontjából stratégiai helyen lévő ingatlanokat. A tanulmány szerint 2035-re a mai 3,3 millió után 130 millió elektromos jármű kerül az európai utakra, amihez addigra 65 millió töltőt kell telepíteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.