Az országai a jövő héten újra kísérletet tesznek, hogy valamilyen módon konszenzusra jussanak a megújuló energiaforrásokra vonatkozó új célkitűzésekről, amelyek megvalósítását korábban gátolták Franciaország és más államok aggályai, hogy a törvény az atomenergiát háttérbe szorítja.

Renewable,Energy,-,Sunlight,With,Solar,Panel.,Wind,With,Wind
Renewable Energy - Sunlight with solar panel. Wind with wind turbines. Rain with dam for hydropower
Fotó: Alberto Masnovo

Az országok egy csoportja, köztük Franciaország az utolsó pillanatban vétózta meg a múlt hónapban az ambiciózusabb megújulóenergia-célkitűzésekről szóló uniós törvényt, és ezzel a blokk éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló terveinek egyik fő pillérét függesztették fel.

Az uniós országok diplomatái a pénteken késő este közzétett napirend szerint szerdán megpróbálják jóváhagyni a törvényt.

Párizs a törvény módosítását kérte, hogy kedvezőbb elbánásban részesítse az atomenergiát, és kijelentette, hogy a végleges megállapodás hátrányos helyzetbe hozza az olyan országokat, mint Franciaország, ahol nagy az atomenergia részaránya. Az atomenergia alacsony szén-dioxid-kibocsátású, de nem

Az uniós törvény célja a megújuló energiaforrások, például a szél- és gyors elterjedésének ösztönzése.

Az idén már többször tárgyalt törvénytervezet kompromisszumokat is kínál, egyebek között alacsonyabb megújuló tüzelőanyag-célkitűzéseket az ipar számára azokban az országokban, amelyek már eddig is használták az atomenergiát a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentésére.

Párizs értelmezése szerint a szabályok továbbra is kizárnák az atomenergiából előállított, alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogént. A megállapodás érdekében az EU olyan lehetőségeket fontolgat, mint például a végleges törvényhez csatolt nyilatkozat, amely elismeri, hogy a hidrogéntermelésre irányuló tervekből kihagyott nukleáris energia valóban kihívást jelent egyes országok számára – mondták diplomáciai források.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy Franciaország nem fog lemondani az atomenergiához kapcsolódó versenyelőnyökről, megjegyezve, hogy az uniós országoknak joguk van saját energiamixük megválasztásához.

Az EU más atompárti tagjai, köztük Bulgária, Lengyelország, Magyarország és a Cseh Köztársaság, szintén jelezték, hogy nem támogatják a megújuló energiaforrásokról szóló törvényt – a többi között arra hivatkozva, hogy egyesek szerint a célok egyszerűen túl magasak.

Együttesen elegendő szavazatuk van ahhoz, hogy megakadályozzák a törvényt.

Ugyanakkor szokatlan, hogy az országok elutasítják az uniós jogszabályokról szóló, hónapokig tartó tárgyalásokat követő, előre megállapodott megállapodásokat – jegyzi meg a Reuters.

Eközben olyan államok, mint Németország és Luxemburg – mindkettő atomenergia-ellenes ország –, valamint Dánia és Írország, sürgették az EU-t, hogy gyorsan oldja meg a vitát, és arra figyelmeztettek, hogy a késlekedés veszélyezteti a megújuló energiára irányuló beruházásokat.