BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alaposan lefaragja a gázszámláját a Ganz

Naperőművet épít, és a föld hőjét is hasznosítani fogja a tápiószelei Ganz-gyár, azt viszont csak később dönti el, hogy megéri-e energiatárolót is építenie.

Várhatóan még az idén elkészül a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyárának 2 megawattos naperőműve a vállalatnál folyó, több mint 11 millió eurós energiaoptimalizálási program fő elemeként. A tervek szerint a jövő évtől már megújuló energia fedezi a gyár energiaszükségletének tetemes részét. A projekthez a vállalat közel 4,99 millió euró vissza nem térítendő támogatást kapott a Gyármentő program keretében.

gwc ganz
Fotó: GWC

 

Szintet kell lépni a digitalizáció terén is

A naperőmű üzembe helyezésével csökkenni fog a nehézgépgyártó vállalat technológiai gázfelhasználása, továbbá várhatóan csaknem 50 százalékkal csökken majd a társaság teljes karbonkibocsátása – olvasható a közleményben. A társaság monitorozni fogja a naperőműve teljesítményét, ugyanis azt is mérlegeli, hogy érdemes-e középtávon egy akkumulátoros tárolót is telepítenie. 

A program részeként a Ganz bevezet újszerű gépészeti megoldásokat és egyéb, az energetikai korszerűsítést támogató intézkedéseket is, például hőszivattyús megoldással csökkentené a gázfelhasználását, még az idén leszigetelné a transzformátor- és a forgógépgyár egészét, és felülvizsgálja a teljes légtechnikai rendszerét. 

Annak érdekében, hogy a beruházás ne fékezze a termelést, a Ganz létrehozott egy létesítményfejlesztési pozíciót, ám vannak további tervei is. Tavaly óta a társaság már „markánsan elindult” a digitalizáció irányába az intelligens monitoringrendszer kifejlesztésével, ám most „szintet kíván lépni” a digitalizáció és a fenntartható működés területén, hogy még inkább megerősítse bel- és külföldi pozícióit is – ezt a közlemény Gál Gergelytől, a vállalat ügyvezető igazgatójától idézte. A vállalat elmúlt évi szerepléséről a Világgazdaság ebben a cikkben számolt be részletesebben.  

 

Kemény három év van a vállalat mögött

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult. Miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a kft. nyilvános aukción megvásárolta annak tápiószelei Ganz-gyárát, és az eszközeit. Munkaszerződéseket kötött a társaság közel 300 korábbi munkavállalójával. A cég a reorganizáció eredményeként, több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. A tápiószelei gyárban egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések: transzformátorok, motorok és generátorok készülnek, ezekhez a gyár szervizt is kínál. A vállalat több mint 350 munkavállalót foglalkoztat, ezáltal a régió egyik legjelentősebb munkaadója.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.