BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel tízmilliárd forintból épül új naperőmű Kecskeméten

Az új naperőmű célja, hogy több mint 10 ezer lakás energiaellátását is tudja biztosítani.

Az épülő naperőmű kapcsán Alföldy-Boruss Márk Dezső, az Energiaügyi Minisztérium energiapolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: Magyarországon jelenleg 5300 megawattnyi napenergiás fotovoltaikus létesítmény van, ebből 2000 megawatt háztartási méretű, míg 3300 körüli az üzleti, kereskedelmi naperőművi portfólió.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Az előrejelzések szerint ez a mennyiség 2030 körülre 12 ezer megawattra bővülhet, és ebbe a sorba illeszkedik be a Kecskeméten megépülő naperőmű is, amely a jövőképhez 23,8 megawattal járul hozzá

– fogalmazott a helyettes államtitkár.

Továbbá hangsúlyozta:

az energiaellátás-biztonság érdekében Magyarország az Európai Unió integrált villamosenergia-piacának és földgázpiacának része, másrészt a Szlovéniával hamarosan kiépülő földgáz-összekötővezeték révén már minden szomszédos országgal erős villamosenergia- és földgáz-összeköttetései lesznek az országnak.

Magyarország olyan föld alatti földgáztároló képességekkel és készletekkel rendelkezik, hogy az ország éves földgázfelhasználásának most már több mint 65 százalékát képesek betárolni. Megjegyezte, hogy a tárolók töltöttsége jelenleg 95 százalék fölötti. 

Már dolgoznak a földgázimport csökkentésén, egyrészt az energiahatékonyság növelése révén, másrészt a hasznos források minél jobb kihasználásával. Ennek támogatása érdekében program indult a hazai földgázkitermelés ösztönzésére és növelésére.

Alföldy-Boruss Márk Dezső kiemelte:

jól látható, hogy az ipari felhasználás, energiafelhasználás milyen mértékben tolódik el a földgázbázisról a villamosenergia-bázisra, ugyanakkor a közlekedésben és a háztartások esetében is váltás készülődik.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy időközben elindult a paksi erőmű üzemidő-hosszabbítására irányuló projekt. A cél, hogy a 2032 és 2037 között lejáró üzemidejű négy blokknak további 15-20 éves üzemideje legyen, vagyis 2032 helyett 2052 és 2057 között fussanak csak ki a Paks I. erőmű blokkjai, és emellett párhuzamosan zajlik a Paks II. fejlesztés is.

Gaál József, Kecskemét alpolgármestere arról beszélt, hogy a beruházás nagyon fontos a város energiabiztonsága szempontjából,

a fejlesztés ugyanis 12 ezer lakás energiaszükségletét képes biztosítani.

Az elmúlt öt évben részben az MVM közreműködésével 18, döntő többségükben oktatási intézményben valósult meg naperőmű-fejlesztés. Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projekt igazgatója felidézte, hogy Kecskeméten korábban négy, egyenként 0,5 megawatt alatti teljesítményű erőművet létesítettek.

A tervek szerint a jövőben egy energiaközösségi projekt keretében egy szintén 20 megawatt teljesítményű erőművet létesítenének.

Bilinszky elmondta: az erőmű része lesz egy kapcsolóállomás, nyolc transzformátor és több mint 43 ezer napelem. Az általuk megtermelt villamos energia átalakításáról 67 inverter gondoskodik majd. Az erőmű tervezett élettartama 25 év, tehát a villamosenergia-ellátást várhatóan 2048-ig tudja biztosítani majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.