BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több napelem állt üzembe nyár végéig, mint tavaly egész évben

Az idei bővülés több mint 100 megawattal múlja felül a tavalyi rekordévben tizenkét hónap alatt elért gyarapodást.

Nyár végéig több napelemes kapacitás létesült Magyarországon idén, mint korábban bármelyik teljes évben közölte az Energiaügyi Minisztérium. 

MET Dunai Solar Park
Fotó: Kallus Gyögy / Világgazdaság

Mint írják, a Mavir legfrissebb adatösszesítése szerint az ipari naperőművekben 3124 megawatt, a háztartási méretű napelemes rendszerekben 2080 megawatt beépített teljesítmény csatlakozott a hazai villamosenergia-hálózatra 2023. szeptember elejéig.

Az 50 kilowatt alatti rendszerekből a korábban 2030-ra várt 200 ezres darabszámhoz képest már most több mint 231 ezer üzemel hazánkban. Az 50 kilowatt feletti fotovoltaikus létesítmények a villamosenergia-rendszer összes beépített teljesítményének közel 30 százalékát adják. Az EM Facebook-posztjában kiemelte, hogy az összes naperőművi kapacitás meghaladja az 5200 megawattot.

Az idei bővülés (1187 megawatt) több mint 100 megawattal múlja felül a tavalyi rekordévben tizenkét hónap alatt elért gyarapodást.

Az Energiaügyi Minisztérium elsősorban az atomenergia és a napenergia kettősére támaszkodva erősíti a hazai önellátási képességeket, Magyarország energiafüggetlenségét.

A korábban a következő évtized elejére megcélzott 6000 megawatt fotovoltaikus teljesítmény akár már jövőre termelésbe állhat hazánkban – írják a posztban.

Rejtett kincsek a magyar energiatervekben

Magyarország aktualizált Nemzeti energia- és klímatervét a brüsszeli visszajelzés után, 2024. június végéig kell hivatalos formában benyújtani az Európai Bizottságnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.