BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Kimazsolázza az orosz állam a Roszatom projektjeit

Olyan nemzeti projektekről tárgyal az orosz kormány, amelyek elősegítik Oroszország technológiai szuverenitását. A hónap elején már terítékre került két olyan fejlesztés, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a Roszatomhoz.

Oroszországban 2030-ig 19 új nemzeti projektet kívánnak megvalósítani. Habár a lista még nem végleges – számol be a tervekben érintett atomipari csoport, a Roszatom vállalati lapja –, a jóváhagyott programok már jövőre elindulnak.

Roszatom
A Roszatom BN-600-as gyorsneutronos reaktora / Fotó: Globa Look Press

A Roszatom két kiemelt területen érintett: az egyik az új nukleáris és energiatechnológiáké, a másik az új anyagoké és a kémiáé. Az elsőbe Mihail Misucin miniszterelnök szerint azt a tíz szövetségi technológiát kellene bevonni, amelyekkel Oroszországnak a tudományos kutatási és fejlesztési munka mennyisége alapján a legjobb tíz ország közé kellene bekerülnie. Ehhez a költségeket a GDP 2 százalékra célszerű emelni.

  1. Az egyik projekt a világ első komplexumának megépítése gyorsneutronos reaktorral és a besugárzott nukleáris fűtőanyag feldolgozására szolgáló robotgyárral, az értékes nyersanyagok üzemanyag-termelésbe való visszajuttatásával, Szeverszkben.
  2. Számos lépést vázolnak fel a Roszatom rendszerszintű munkája részeként a nagy és kis teljesítményű blokkok építése és üzemeltetése terén.
  3. Külön terület a nap- és szélenergia-termelés támogatása, a technológiafejlesztés és az energiatároló rendszerek gyártása. A kormány arra számít, hogy az oroszországi zöldenergia minőségi változáson megy keresztül a következő években.

Jelentősen előre kell lépni a szabályozott termonukleáris fúzió és az innovatív plazmatechnológiák terén is – hangsúlyozta Mihail Misucin. — Már 2035-re el kell készülnie az orosz fúziós reaktornak (tokamak). A tokamakot tudományos és ipari intézetekkel fejlesztik az orosz ITER-központ égisze alatt.

A kiemelt feladat kiemelt forrást és figyelmet követel 

Anatolij Krasilnyikov, a központ vezetője szerint mivel egy grandiózus komplex projekthez a legfejlettebb, legmodernebb technológiákra, fizikusok, mérnökök és technológusok kolosszális erőfeszítésére van szükség, a projektnek tárca feletti kerettel kell rendelkeznie, és azt a kormánynak kell koordinálnia. Példája szerint az orosz szakemberek az ITER-projektben való részvételnek köszönhetően kezdtek olyan fémbevonatokat gyártani, amelyek sokkal hőállóbbak, mint a Buran űrsiklóé. Az ITER-nél kifejlesztett gyémántdetektorokat a nukleáris medicinában, és az obnyinszki Orvosi Radiológiai Kutatóközpontban használják.

A Buran űrsikló már kiállítási tárgy / Fotó: Horváth Lilla

 

Új anyagokat várnak a Roszatomtól 

A második nemzeti projekt, az „új anyagok és kémia” megvitatása során a miniszterelnök három területre összpontosított. Az alapprojekt a vegyipari termékek gyártása és fejlesztése lesz. Ennek érekében az évtized végéig több tucat új technológiai láncot és több mint 150 gyártóüzemet kell létrehozni, és 20 új termék gyártását kell megkezdeni. Ezek közé tartozik a foszfor, többféle epoxigyanta, ipari ammónia, hidrogén és metanol.

A harmadik fókuszterület a stratégiai ásványkincseké

A következő fő irány a ritka- és ritkaföldfém-lelőhelyek felkutatása és fejlesztése, valamint egyéb, a gazdaság szempontjából stratégiai fontosságú nyersanyagok. Itt több mint 60 termék készítése, és több mint 15 új gyár üzembe helyezése a cél. Ezek közé tartozik a ritkaföldfémek előállítása a Lovozero Bányászati és Feldolgozó Üzemben, illetve a Szolikamski Magnéziumgyárban.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.