BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország „blokkolással” szerezné vissza a Lukoiltól várt olajat

Magyarország mindaddig blokkolni fogja az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárd forintos fegyverszállítási ellentételezés kifizetését Ukrajnának, amíg Kijev nem teszi újra lehetővé a Lukoil zavartalan kőolajszállítását Ukrajnán keresztül Magyarországra – erről is beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Lukoil olaját Ukrajna már a múlt hét óta nem továbbítja Nyugatra.

Megvan a magyar kormány válasza Ukrajna lépésére – egyebek között erről, azaz a Lukoil-ügyről is nyilatkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV Híradónak. 

Lukoil
Szijjártó Péter: megvan a kormány válasza Lukoil-ügyben / Fotó: ATV

A Lukoil nem szállíthat Ukrajnán keresztül olajat, a miniszter pedig korábban jogi és technikai, de csak rövid távú megoldásokról beszélt. Az ezekre vonatkozó kérdés kapcsán most elmondta, hogy az ügyben Magyarország Szlovákiával kezdeményezte az Európai Uniónál, hogy indítson eljárást Ukrajnával szemben a társulási megállapodás megsértése miatt. A társulási megállapodás szerint ugyanis Ukrajna nem szakíthatja meg sem teljes egészében, sem részben az energiahordozók tranzitját a területén keresztül az uniós országok felé. Most viszont Ukrajna veszélybe sodorta két európai uniós tagország, Magyarország és Szlovákia energiaellátását, hiszen a hazai kőolajimport 33, a szlovákiai pedig 40-45 százalékban származik a Lukoiltól, Oroszországból Ukrajnán keresztül.

„Világossá tettem, hogy 

mindaddig, amíg ezt a kérdést Ukrajna nem oldja fel, addig az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárd forintos fegyverszállítási ellentételezés kifizetését felejtse is el mindenki,

mert hogy nézne az ki, hogy mi 6,5 milliárd euró kifizetéséhez hozzájárulunk, miközben Ukrajna az energiaellátásunk biztonságát veszélyezteti” – mondta a miniszter.

Jelezte, hogy a Mollal keresik azokat a jogi technikai megoldásokat, amelyekkel hosszú távon is biztosítható az ország energiaellátása, ha az ukránok nem lépnek. Szijjártó Péter a helyzetet kristálytisztának látja, és úgy ítéli meg, hogy az Európai Bizottságnak rá kell szorítania Ukrajnát, hogy ismét továbbítsa a Lukoil olaját a területén keresztül.

Elutasította azt a feltevést, hogy a megoldást azon orosz olajcégek bevonása jelentené, amelyek továbbra is szállíthatnak Ukrajnán át. A miniszter amellett érvelt, hogy volt egy rendszer, amelynek keretében orosz vállalatok Magyarországra és Szlovákiába kőolajat szállítottak Ukrajnán keresztül. Most az ukránok ezt részben ellehetetlenítették. Ezt a helyzetet szerinte az ukránoknak kell feloldaniuk. 

Mi azért nem rohanhatunk egy másik szolgáltatóhoz, mert az ukránok éppen a kényük-kedvük szerint azt gondolják, hogy tőlük vegyük.

 „Mi lesz, ha holnap megint egy másik céggel csinálják ugyanazt? Mi egy állam vagyunk. Ez nem egy piac, nem egy bolhapiac. Egy állam vagyunk, amelynek vannak szerződései, van energiaellátása, és van egy arra vonatkozó stratégiája. Nem szabad rohangálni, hanem szépen, nyugodtan a hosszú távú stratégiát meg a hosszú távú energiabiztonságot előtérbe helyezve kell lépéseket tenni” – szögezte le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.