BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lukoil-sztori: Bulgária üzemanyagot kínált Magyarországnak

Bulgária segítséget ajánlott Magyarországnak az ukrán olajtranzit-tilalom által okozott nehézségek kezelésében – erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt, bulgáriai tárgyalásai után. A Lukoil olajának újbóli érkezéséig Magyarország alternatív megoldásokra támaszkodik.

Bulgária újabb baráti gesztusként segítséget ajánlott Magyarországnak azon nehézségek kezelésében, amelyek az orosz Lukoilra vonatkozó ukrajnai kőolajszállítási tilalom nyomán álltak elő – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bukarestben.

Lukoil
Szijjártó Péter bulgáriai tárgyalásai – bolgár üzemanyag érkezhet a Lukoil olajának hiányában / Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Olaj nem, de olajtermék érkezhet

A tárcavezető a bolgár energiaügyi miniszterrel folytatott egyeztetését követően arról számolt be, hogy Vladimir Malinovval áttekintették a helyzetet, amely Ukrajna azon „elfogadhatatlan” lépései miatt állt elő, amelyekkel ellehetetlenítették az orosz Lukoil kőolajtranzitját Magyarország és Szlovákia irányába. Mint leszögezte, nem csupán Magyarország és Szlovákia energiabiztonságát veszélyeztetik ezzel, hanem megsértik az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodást is.

A miniszter közölte, hogy Vladimir Malinov annak ellenére, hogy nincs közvetlen olajvezeték Magyarország és Bulgária között, 

ha Magyarországnak például több olajtermékre lenne szüksége, azt különböző módokon el tudják juttatni Magyarországra. 

Bolgár kollégája felajánlását Szijjártó Péter újabb szép és valódi baráti gesztusnak nevezte. 

Szijjártó: a Lukoilra vonatkozó ukrán tilalom feloldását várjuk el

Arra is kitért, hogy Brüsszelben ma összeült a kérdést napirendre tűző kereskedelempolitikai bizottság. „Jól látszik, hogy egyes európai uniós tagállamok továbbra is politikai álláspontot képviselnek, és annak ellenére, hogy Ukrajna lépése fekete-fehéren sérti a magyar és szlovák energiaellátás biztonságát, sérti az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodást, próbálják mentegetni Ukrajnát, s jól láthatóan a belső európai uniós szolidaritásra fittyet hánynak” – idézi miniszterét a tárca közleménye. (...) „Azt várjuk, hogy Ukrajna feloldja a Lukoil olajszállítmányainak tiltását” – jelentette ki.

Szijjártó Péter ismertette, hogy a Magyarországra érkező földgáz jelentős része Bulgárián halad át. Az ország a térségben az élen jár  megbízhatóság tekintetében. Tavaly ezen az útvonalon 5,6 milliárd köbméter földgáz érkezett hazánkba, az idén eddig 3,9 milliárd köbméter.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.