BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Genoa,,Italy,-,January,18,2013:,An,Employee,Uses,A

Erőművek építésébe szállna be a Mészáros csoport

Vegyesvállalat hozott létre a Mészáros csoport egyik cége az olasz Ansaldo Energiával, amely ajánlatott tett a MVM Tiszai Erőmű területén építendő két 500 megawattos gázüzemű blokkjának az építésére. A Mészáros csoport új vegyesvállalata, a Maen-Energetika a közlemény szerint hazai erőműkarbantartásra és nyugat-balkáni kombinált ciklusú gázerőművek építésére jött létre.

Maen-Energetika Zrt. néven alapította meg közös vállalatát a Mészáros csoporthoz Status Kpria Zrt. és az olasz Ansaldo Energia S.p.A. – tette közzé a Mészáros csoport.

Mészáros
Az Ansaldo komoly szakmai tapasztalatot visz a Mészáros csoporttal közös cégbe / Fotó: Shutterstock

Az új vállalat erőmű-karbantartást végez majd Magyarországon, de elsődlegesen kombinált ciklusú gázturbinás erőművek kulcsrakész építését (EPC) tervezi. Célpiaca a Nyugat-Balkán. A magyar többségű vegyesvállalat működésében a Mészáros csoport az infrastruktúra-fejlesztések során szerzett építési tapasztalatával és pénzügyi erőforrásaival vesz részt. Partnere, az olasz állam tulajdonú Ansaldo Energia S.p.A. gáz-, gőzturbina és generátorgyártással foglalkozik. Készül meglévő és a később épülő erőművek hosszú távú karbantartása és üzemeltetése is, amit a most alakult vállalat állandó szolgáltatásaként tervezi.

Van vonzó hazai projekt is

Mint a Világgazdaság beszámolt róla, az Ansaldo Energia tagja azon hat társulás egyikének is, amelyek pályáztak az MVM Tiszai Erőmű területén építendő két, egyenként 500 megawattos gázüzemű blokk megépítésére. Konzorciumi partnere, a török hátterű Calik Enerji Swiss AG. Az MVM építene egy maximum 600 megawattos blokkot a Mátrai Erőmű területén is. A tervek kapcsán Mátrai Károly, az MVM vezérigazgatója a közelmúltban a Világgazdaságnak azt válaszolta, hogy „a 2023. márciusi kiírások alapján az egyikre már beérkeztek a kötelező érvényű ajánlatok, a másikra októberben várjuk, ezután következhet az értékelésük. Ha minden jól megy, akár már karácsony előtt eredményt hirdethetünk.”

A fentiek alapján nem zárható ki, hogy jut szerep a Maen-Energetikára a két tiszai blokk építése kapcsán is. (Olasz partnere a mátrai blokk építésére nem pályázott, de a Market Építő – a német Siemens Energy-vel és a görög Mytilineos SA-val összeállva – viszont igen.)

Délszláv lehetőségeket vizsgál a Mészáros csoport  

A közlemény szerint a Mészáros csoport egyre nagyobb hangsúlyt fektet a külföldi terjeszkedésre, főleg a környező országokban és olyan iparágakban, melyekben Magyarországon már komoly tapasztalatot szerzett. „A következő években a délszláv régió áramtermelési erőműparkja jelentős modernizációra szorul a tervezett élettartamon túli, rossz hatásfokú és erősen légszennyező szenes erőművek kivezetése miatt. Ebben a projektben a Mészáros csoport örömmel kamatoztatja szakmai tudását” – idézi a közlemény Mészáros Lőrincet, a Mészáros csoport tulajdonosát.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.