BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezek voltak 2022 legnépszerűbb autószínei

Globálisan a fehér, fekete, szürke és ezüst járművek együttesen a forgalomban lévő autók több mint 80 százalékát teszik ki. A fehér a vezető szín, de Európában például a szürke számít a legnépszerűbbnek.

A világon a fehér a legnépszerűbb autószín 34 százalékkal, amelyet a fekete követ 21 százalékkal, majd a szürke 19 százalékkal – derül ki a festékgyártó amerikai vállalat, az Axalt éves jelentéséből.

China (Tianjin) Auto Show 2021
Viszonylag ritkák a rózsaszín autók az utakon. Fotó: Getty Images

Az értékelés külön veszi az ezüstöt, amely a kékkel együtt a negyedik legnépszerűbb színnek számít 8-8 százalékkal.

Ezt követi a piros-vörös 5 százalékkal, a barna 2 százalékkal, a zöld és a sárga-arany 1-1 százalékkal, míg a ritkább színeket összességében egy százalék választotta. Régiónként, országonként is mutatkozik némi eltérés, például Európában a szürke a legnépszerűbb 27 százalékkal, amelyet a fekete követ 22 százalékkal, a fehér 21 százalékkal csak harmadik. Indiában a fekete 3 százalékkal jóval kevésbé népszerű, míg a barna 6 százalékkal átlag felettinek számít.

Japánban és Dél-Koreában a zöldet kedvelik jobban a világ többi részéhez képest: mindkét ázsiai országban a vásárlók 4 százaléka választ zöld autót. A felkelő nap országában és Kínában a sárga-arany is egy kicsivel jobban vonzza az embereket 2 százalékkal. A piros-vörös Afrikában a legnépszerűbb 8 százalékkal, valamint Észak-Amerikában is kedvelt 7 százalékkal. A kék Európában és Észak-Amerikában a legvonzóbb 11 százalékkal.

2022 Guangzhou International Automobile Exhibition Kicks Off GUANGZHOU, CHINA - DECEMBER 30: A Lincoln Star Concept SUV is on display during the 20th Guangzhou International Automobile Exhibition at Canton Fair Complex on December 30, 2022 in Guangzhou, Guangdong Province of China. (Photo by Pan Chaobin/VCG via Getty Images)
A lila autók sem népszerűek. Fotó: Getty Images

Az egyéb kategória, amelyben mindenféle ritka szín szerepel, Japánban kedveltebb 3 százalékkal, valamint az afrikai kontinensen 5 százalékkal. Az Axalt összegzése szerint a fehér, fekete, szürke és ezüst járművek együttesen a ma forgalomban lévő autók 82 százalékát teszik ki. A színek nemcsak a szubjektív szempontok miatt érdekesek:

 a vevők azért is keresik a népszerűbb színeket, mert így évek múlva könnyebb lehet őket eladni a másodlagos piacon.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a fehér, a fekete a szürke és az ezüst járművek könnyebben elérhetők, míg a színesebb autókat nehezebb beszerezni. A vállalat azt is megjegyezte, hogy a mai színek élénkebbek az évtizedekkel ezelőtti állapothoz képest, például a fehérek világosabbak.

Eszi, nem eszi: véget vetnek a vevők alkudozásának a német autógyártók

Az autópiacon a kereskedők gyakorolják az árkontrollt, vagyis ők szabják meg a járművek végső árát. A német autógyártóknak nem tetszik, hogy a termékük árait az egyes kereskedők kedvük szerint alakítják, így egy új rendszerrel véget vetnének az alkudozásoknak. Az ügynöki modell bevezetése a digitalizáció felé sodorhatja az autópiacot, ami végül számos kereskedés bezárásához vezethet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.