BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Demográfiai katasztrófa Japánban: 42. éve csökken a gyerekek száma az országban

Japánban 1982 óta folyamatosan csökken a gyerekek száma. A kormány legfrissebb felmérése szerint a teljes lakosság 11,5 százaléka volt 14 éves vagy annál fiatalabb. Ez azt jelenti, hogy 14,35 millió gyerek él az országban, ami 300 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Japán becsült gyermeknépessége 42. éve folyamatosan csökken, és rekordalacsony szintre esett – mutatták ki csütörtökön a kormányzati adatok, miközben Kisida Fumio miniszterelnök példátlan intézkedések végrehajtására szólított fel a születésszám növelése érdekében.

Happy,Family,At,Home,With,Baby
Fotó: Shutterstock

A gyermekek aránya az ország teljes népességéhez viszonyítva 11,5 százalék volt, 

ami 0,2 százalékpontos csökkenés. Az adatok szerint 1950 óta, amióta az összehasonlítható adatok rendelkezésre állnak, ez a legalacsonyabb érték.

A külföldi gyermekeket is beleszámolva 

a 14 éves vagy annál fiatalabbak száma április 1-jén 14,35 millió volt, mintegy 300 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban 

– derült ki a belügyminisztérium adataiból.

A belügy- és kommunikációs minisztérium adatai szerint a nemek szerinti lebontásban a fiúgyermekek száma 7,35 millió, míg a lánygyermekeké 7 millió.

Készülődhetnek a szerencseszamurájok: megnyílik az első kaszinó Japánban

Oszaka közelében, 13,5 milliárd dolláros beruházással épít játékbarlangot az MGM és japán partnere.

A 12 és 14 év közöttiek száma 3,21 millió volt, ezzel szemben a kétéves vagy annál kisebbeké 2,43 millió, ami azt mutatja, hogy a fiatalabbak körében továbbra is csökken a gyermekek száma.

Japán gyermeknépessége 1954-ben érte el a csúcsot 29,89 millióval, 

az 1970-es évek elején újabb születésszám-növekedést élt meg, de 1982 óta folyamatosan csökken.

A kormányzati adatok szerint 

októberben Japán mind a 47 prefektúrájában csökkent a gyermekek száma. 

A déli Okinava prefektúrában volt a legmagasabb az arányuk, 16,3 százalék, míg az északkeleti Akitában a legalacsonyabb, 9,3.

A kormány a múlt hónapban létrehozta a gyermekek és családokok ügynökségét a gyermekgondozással kapcsolatos politikák felügyelete érdekében, emellett olyan intézkedéseket fontolgat, mint a gyermeknevelő háztartások számára biztosított pénzügyi források.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.