BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Internetes csalók élnek vissza a Nébih nevével

Lefoglalt élelmiszereket kínálnak eladásra a Nébih nevében internetes csalók. Az átveréshez díjbekérőt is csatolnak, illetve megadják a számlaszámot, ahova a megrendelés értékét lehet utalni. A a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mindenkinek felhívja a figyelmét, hogy kereskedelmi tevékenységet semmilyen formában nem végez, így lefoglalt termékeket sem kínált soha eladásra. Arra kérik a lakosságot, hogy, aki ilyen csaló e-mailt kap, az jelezze a hivatalnak, és tegyen feljelentést a rendőrségen.

Napok óta próbálják átverni az embereket azok a csalók, akik a Nébih nevében küldenek e-maileket. A gyanútlan embereknek a hatóság által lefoglalt élelmiszereket kínálnak eladásra, amelyekről díjbekérőt is kiállítanak.

Russian,Hacker,Hacking,The,Server,In,The,Dark,
Russian hacker hacking the server in the dark
Internetes csalók élnek vissza a Nébih nevével. E-maileken keresztül kínálnak lefoglalt élelmiszereket eladásra.
Fotó: Shutterstock

A hivatal felhívja a lakosság és a vállalkozások figyelmét, hogy 

a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nem végez értékesítési tevékenységet, és nem kereskedik forgalomból kivont élelmiszerekkel. 

Arra kérnek mindenkit, hogy aki kapott gyanús e-maileket, az keresse fel a Nébih ügyfélszolgálatát, vagy tegyen feljelentést a rendőrségen.

A hivatal lakossági bejelentésekből értesült róla, hogy ismeretlenek magukat a Nébih munkatársának kiadva kínálják eladásra a lefoglalt élelmiszereket. Az ajánlatokak e-mailben küldik. A csalók díjbekérő alapján átutalásos fizetési lehetőséget kínáltak a vevőknek, akik válaszüzenetben adhatták meg az igényeiket, rendelésüket. A csalók azzal próbálták meggondolatlan döntésre ösztönözni az embereket, hogy a levelekbe azt írták: az ajánlat csak rövid ideig érvényes, majd a lefoglalt élelmiszereket megsemmisítik.

A nyári hónapokban sokkal könnyebben átverhetnek az internetes csalók

A nyári hónapokban a kánikula és a koncentrációvesztés miatt jellemzően megnő a balesetek száma. A Yettel közleményében azt írta, hogy ez a veszély az internetes csalások esetén is fennállhat. A csalók folyamatosan frissítik az eszközeiket, emiatt pedig a hatóságok nem tudják tartani velük a lépést. A legjobb védekezés a megelőzés, így mindenki legyen fokozottan óvatos a gyanús SMS-ekkel, e-mailekkel és telefonhívásokkal.

A Nébih közölte, hogy megtette a szükséges intézkedéseket az ügyben, és felhívja a lakosság figyelmét, hogy a hivatal semmilyen kereskedelmi tevékenységgel nem foglalkozik. Azt is közölték, hogy a Nébih fontosabb adatai, így a bankszámlaszáma is elérhető a honlapjukon, szóval gyanú esetén ott lehet ellenőrizni, hogy valóban a hivatalnak utalnak-e.

A Nébih közleményében azt írta, hogy mindenki legyen fokozottan óvatos, amikor az interneten valaki a személyes adatai megadására kéri. 

Gyanús megkeresések esetén mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot a rendőréggel.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.