BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pilóta és a másodpilóta is elaludt egy utasszállító gépen repülés közben – itt vannak a részletek

Vizsgálat indult egy járat ügyében, miután kiderült, hogy a pilóta és a másodpilóta is egyszerre aludt a repülőgépen 28 percen keresztül.

A Batik Air egyik repülőgépe Indonéziában letért a repülési útvonaláról, miután a pilóta és a másodpilóta is csaknem fél órára elaludt. A januárban történt incidensben a repülőgép lesodródott a tervezett útjáról, ami a fedélzeten tartózkodó 153 utas végzetes katasztrófájához vezethetett volna − írta meg a Daily Mail

Fotó: AFP

Az eset még január 25-én történt eg Délkelet-Celebeszből Jakartába tartó repülőgépen.

Körülbelül fél órával a felszállás után a kapitány engedélyt kért a másodpilótától, hogy pihenhessen, a másodpilóta átvette a repülőgép irányítását, de aztán ő is elaludt.

Néhány perccel a másodpilóta utolsó rögzített adása után a jakartai területi irányítóközpont megpróbált kapcsolatba lépni a repülőgéppel, de a központ nem kapott választ. A mulasztást nem tudták eltussolni, mert a jakartai légi forgalmi irányításnak is feltűnt, hogy nem kapnak választ a repülőgéptől, miközben a tervezett útvonaltól is letért.  

A sorozatos hívásokra közel fél óráig nem reagáltak, majd a kapitány az ébredése után korrigálta a repülési irányt.

Az incidens sorozatos navigációs hibákat eredményezett, de az Airbus A320-as 153 utasa és négy légiutas-kísérője nem sérült meg a két óra 35 perces úton.

M. Kristi Endah Murni légi közlekedési főigazgató az mondta, hogy a közlekedési minisztérium határozottan megrója a Batik Air társaságot az eset miatt, és felszólította a légitársaságokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet repülőszemélyzetük pihenőidejére.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.