Extra

Aranyrudakat vesznek rámen helyett a dél-koreaiak a sarki boltban

Az ország lakosságának minden korosztálya kapkod a miniaranyrudakért, a vártnál is nagyobb a kereslet a termékek iránt. Az egygrammos aranyrudak két nap alatt teljesen elfogytak.

A rámenek és a kolbászkülönlegességek után új kedvencük van a dél-koreai fiataloknak: az aranyrudak, amelyeket már nemcsak az ország sarki közértjeiben, de még az erre a célra kialakított automatákban is meg lehet vásárolni – számolt be az új trendről a CNBC.  

arany, dél-korea, gold
Aranyláz Dél-Koreában / Fotó: AFP

Az ország legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a CU, és a Koreai Pénzverde közös projektjében 0,1 grammos és 1,87 grammos mini, nagyjából körömméretű aranyrudak közül választhatnak a vevők – a kisebb termékért 77 ezer koreai vont, azaz durván 20 ezer forintot kell kifizetni, a nagyobb tételért pedig 225 ezer vont, azaz nagyjából 60 ezer forintot kérnek az eladók.

A promóció elején elérhetőek voltak 1 grammos aranyrudak is, de azok két nap alatt teljesen elfogytak a piacról.

A kis aranydarabokat különböző csomagolásban árusítják: vannak, amik születésnapi üdvözletet küldenek a szerencsés megajándékozottnak, de vannak olyanok is, amik különféle eredmények eléréséhez gratulálnak az újdonsült tulajdonosoknak.

Minden korosztály kapkod az aranyért

A CU üzletlánc statisztikái szerint az aranyrudakért elsősorban a 30 év körüli korosztály rajong, ők markolták fel a promóció eleje óta a teljes készlet 41 százalékát, de a negyvenesek sincsenek sokkal lemaradva, ők az értékesítés 35 százalékáért felelnek. Az aranyrudak ugyanakkor a fiatalok figyelmét is felkeltették: a huszonéves korosztály 6,8 százalékos szeletet követelt magának a tortából.

Az aranyrudak iránti kereslet 27 százalékkal 5 tonnára nőtt az első negyedév során.

Dél-Koreában a tavalyi első három hónaphoz mérten, az érdeklődésnek pedig a sárga nemesfém árának rekordmagasságba való emelkedése sem szabott gátat.

„A dél-koreai kereslet két éve nem nőtt ekkora mértékben, de a mostani megugrás érthető: a befektetők ugyanis nemcsak a brókercégeiken, de fizikális vételeiken keresztül is diverzifikálni igyekeznek befektetéseiket” – mondta Shaokai Fan, az Arany Világtanács elemzője a CNBC-nek.

Bizonytalan világgazdasági helyzetekben általában, mikor a von értékvesztésbe kezd, a fizikális arany iránti kereslet látványosan megugrik, mivel azt világszerte biztonsági eszközként kezelik a befektetők

– tette hozzá Heng Koon How, az UOB nagybank piackutatásért felelős vezetője.

A fizikai arany iránti kereslet viszont messze nem csak Dél-Koreában ugrott meg: a kínai fiatalok 1 grammos „aranybabokat” kezdtek gyűjteni, miközben az ország jegybankja másfél éve töretlenül halmozza már a nemesfémet jegybankja páncéltermeiben. Amerikában ezzel párhuzamosan tavaly év vége óta a Costco üzleteiben már 1900 dolláros aranyrudakat is lehet kapni gépfegyverek mellett – a lakossági kereslet tehát a világ két legnagyobb gazdaságában egyaránt hatalmas.

 

 

Dél-Kore aranyrud aranybab
Kapcsolódó cikkek