BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Anonymous person in the hood sitting in front of computer working with laptop and mobile phone

Börtönbe mehet Finnország leghírhedtebb kiberbűnözője

Az áldozatok számát tekintve ez számít Finnország legnagyobb bűncselekménynek, amin 200 rendőr és nyomozó dolgozott. Az ország leghírhedtebb kiberbűnözője, Julius Kivimäki fiatal kora ellenére több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a kiberbűnözésben.

Finnország hat év három hónap börtönbüntetésre ítélte az ország leghírhedtebb hekkerét: Julius Kivimäki több tízezer embert zsarolt meg adatai nyilvánosságra hozatalával, amit végül a váltságdíj kifizetésétől függetlenül megtett. A 26 éves férfi 2018 november és 2020 október között betört a Vastaamo nevű finn pszichoterápiás cég adatbázisa, ami a lelki problémákkal, mentális zavarokkal küzdő embereknek nyújtott segítséget jó pénzért.

Anonymous person in the hood sitting in front of computer working with laptop and mobile phone
Julius Kivimäki  a fiatal kora ellenére is tapasztalt kiberbűnözőnek számít/ Fotó: GettyImages

A megszerzett, majd kiszivárgott adatbázis a 33 ezer kliens személyes adatát tartalmazta: a teljes nevüket, a lakcímüket, az e-mail címüket, a társadalombiztosítási számukat, valamint a terapeuták és az orvosok feljegyzéseit az ülésekről. A páciensek érzékeny témákról beszélgettek a pszichológusokkal, például házasságon kívüli kapcsolatokról, öngyilkossági kísérletekről, droghasználatról és bántalmazó szülőkről.

Az áldozatoknak nemcsak a legféltettebb titkai derültek napvilágra, de más bűnözök az adataikkal pénzügyi visszaéléseket, csalásokat követtek el. A kliensek, illetve családtagjaik közül néhányan öngyilkosok lettek. Mint utóbb kiderült, a bizalmas beszélgetésekről készült feljegyzéseket az orvosok a betegek tudta nélkül digitalizálták és 

feltöltötték a cég saját fejlesztésű rendszerébe.

Azonban a dokumentumokat nem anonimizálták és nem titkosították, az adatokat csak  a tűzfal és a szerver bejelentkezési felülete védte, amit még a kezdő hekkerek is könnyen kijátszanak. A fiatal kora ellenére több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkező Kivimäkinak pedig nem okozott problémát a bejutás és az információk eltulajdonítása. Először a céget zsarolta meg, azonban a Vastaamo nem fizetett.

Az interneten csak ransom_man néven futó kiberbűnöző ezután a pácienseknek küldött e-maileket, amiben 200 euró (több mint 77 ezer forint) váltságdíjat követelt azért, hogy az adataikat ne hozzák nyilvánosságra. Végül csak 20 ember fizetett, ezért Kivimäki a dark weben közzétette az összesen 33 ezer ember adatait tartalmazó adatbázist. Azonban a profi hekker elkövetett egy amatőr hibát.

A feltöltött adatok között a saját gépéről származó fájlok, képek is voltak. 

A rendőrség így eljutott a bűnözőhöz, aki azonban időközben hamis iratokkal Franciaorzágba költözött. Itt azonban egy nővel való veszekedése miatt kimentek hozzá a rendőrök, akik gyanúsnak találták Kivimäki hamis iratait, majd kiderítették az igazi személyazonosásgák. Végül tavaly februárban letartóztatták, és néhány nap múlva kiadták Finnországnak.

Végül április végén hoztak ítéletet első fokon, ahol 6 év 3 hónap börtönbüntetéssel sújtották a férfit. Mivel azonban az elmúlt öt évben nem volt börtönben és hónapok óta előzetes letartóztatásban ült, csak a büntetés felét kell letöltenie a sajátos finn igazaságügyi rendszer miatt. Mindenesetre az áldozatok számát tekintve ez számít Finnország legnagyobb bűncselekménynek, amin 200 rendőr és nyomozó dolgozott.

Az üggyel összefüggésben a helsinki bíróság tavaly áprilisban három hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Vastaamo vezérigazgatóját is az adatvédelmi szabályok megsértése miatt. A cégvezér fellebbezett az ítélet ellen, míg az áldozatok egy része a hekker mellett a vállalat ellen is polgári per indítását tervezi. Maga Kivimäki egyébként nem ismeretlen: 13 évesen a Microsoft és a Sony rendszereit törte fel.

Bárki megnézhette a német hadsereg szigorúan titkos online üléseit – a Bundeswehr a sajtóból értesült a gigahibáról

A német hadsereg vezetése hivatalosan is megerősítette, hogy egy hibának „köszönhetően” korábban nyilvánosan hozzáférhetők voltak a Bundeswehr vezetésének online ülései, melyek közül nem egy a szigorúan bizalmas kategóriába esett. A hadsereg a hiba nyilvánosságra kerülését követően állítása szerint 24 órán belül megoldotta a problémát, hozzátéve, hogy a videókonferenciákba élőben nem lehetett előzetes engedély vagy a résztvevők tudomása nélkül belépni.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.