BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
King Charles III Is Presented With First Bank Notes Featuring His Portrait

Jövő héten jönnek az új brit bankók

A brit jegybank fokozatosan, az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében hozza forgalomba a III. Károly képmását ábrázoló új fontbankjegyeket. Így lesz olyan időszak, amikor a néhai és a jelenlegi uralkodó arcmását ábrázoló papírpénzek egyidejűleg lesznek forgalomban.

A III. Károly király portréját ábrázoló 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyek június 5-én, vagyis jövő hét szerdán kerülnek forgalomba, miközben a már meglévő, néhai Erzsébet királynőt ábrázoló bankók is használatban maradnak. A 75 éves uralkodó áprilisban megtekintette az új bankjegyeket, amelyeket nagyon előkelőnek nevezett.

King Charles III Is Presented With First Bank Notes Featuring His Portrait
III. Károly előkelőnek tartja az új bankjegyeket / Fotó: Getty Images

III. Károly édesanyját, II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, 2022. szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös, akit tavaly májusban koronáztak meg. A jelenleg forgalomban lévő angliai és walesi kibocsátású 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán II. Erzsébet portréja látható.

A néhai uralkodó 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halála után lépett az Egyesült Királyság trónjára, de az arcmását viselő első papírpénzek csak 1960-ban kerültek forgalomba. III. Károly csak a második olyan brit uralkodó néhai édesanyja után, akinek a portréja a fontbankjegyeken látható lesz, 

a korábbi évtizedekben ugyanis nem szerepelt az uralkodók képmása a forgalomban lévő bankókon.

A Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott bankjegyek eddig sem II. Erzsébet királynő portréját ábrázolták, de mindegyik változat az Egyesült Királyság egészében törvényes fizetőeszköznek számít. A szigetország hagyománya, hogy a király kapja meg az új papírpénzek első darabjait, továbbá a brit jegybank közölte: a nyáron több árverést is tartanak, amelyeken alacsony sorozatszámú új bankjegyekre lehet licitálni.

Az ebből származó bevételeket pedig jótékonysági célokra fordítják.

A Bank of England kijelentette, hogy a királyi ház útmutatásának megfelelően, a környezetvédelmi és pénzügyi hatások minimalizálása érdekében fokozatosan, az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében hozza forgalomba a III. Károly képmását ábrázoló új bankókat. Így lesz olyan időszak, amikor a néhai és a jelenlegi uralkodó arcmását ábrázoló papírpénzek egyidejűleg lesznek forgalomban.

Az ötfontoson az uralkodó képmásával ellentétes oldalon Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, a tízesen a ma is világszerte rendkívül népszerű, 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen portréja látható. Érdemes megemlíteni, hogy a III. Károlyt ábrázoló új pénzérmék már 2022 végén forgalomba kerültek.

Poszter egy horrorfilmhez: ez a szakértő véleménye III. Károly király első hivatalos portréjáról

Nem fogadták kitörő lelkesedéssel a szakértők III. Károly király első, koronázása utáni hivatalos portréját. Információ nincs arról, hogy a szakértők a király erdélyi szeretetére utalva vámpírozni szerettek volna egyet, de úgy nyilatkoztak: a portré leginkább egy horrorfilm poszterére hasonlít.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.