BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A VOLT fesztivál sorsára jutott a Balaton Sound? Megszólaltak a szervezők

A Balaton Sound szervezői még nem tudtak megállapodni Zamárdi önkormányzatával a fesztivál folytatásáról. A rendezvényt korábban sokkal többen látogatták.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy idén a Balaton Sound szerződése lejárt a Zamárdi önkormányzattal. A múlt héten 16. alkalommal megrendezett fesztivál szombati napjára a látogatók száma a százezret érte el, ami azonban a korábbi évek számaihoz képest szerényebb eredmény:

2018-ban még 165 ezren, 2019-ben pedig már 172 ezren buliztak a fesztiválon

20240706_zamárdi_balaton_sound_NL_Sh_5
Nem lesz többé Balaton Sound? / Fotó: Németh Levente

Az elektronikus zenei fesztivál utolsó napján már azt rebesgették, lehetséges, hogy ez volt az utolsó Balaton Sound Zamárdiban. Korábban a Balaton Sound sajtófőnöke azt nyilatkozta, hogy 

a fesztivál jövőjével kapcsolatos pletyka hozzájuk is eljutott, de ezzel nem szeretnének foglalkozni, nincs napirenden ez a téma. 

A sajtó arról írt, hogy Zamárdiban, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, amelyen részt vett a szervezők képviselője is, egyértelműen elhangzott, hogy 

az idei volt az utolsó Balaton Sound.

„A Balaton Sound jövőjét érintő hírekkel kapcsolatban továbbra is azt tudjuk megerősíteni, amit korábban is elmondtunk: egyelőre nincs döntés ebben a kérdésben.”

Az valóban helytálló, hogy Zamárdi önkormányzatával még nincs megállapodásunk, de ennek az oka az, hogy az önkormányzati választások miatt erre még alkalom sem nyílt, hiszen az októberre felálló új testülettel lehet majd érdemben tárgyalni. 

– közölték a szervezők az Index megkeresésére. Úgy fogalmaztak, hogy ezért a nemsokára kezdődő Sziget Fesztiválra koncentrálnak, majd értékelik a fesztiválszezont, és ezután fogják megválaszolni a jövőt érintő kérdéseket.

Drágulnak a fesztiválok, de ez kevés a túléléshez

A koronavírus-járvány az egész világon elsodorta a fesztiválok rendezését, így Magyarországon sem volt megtartva egyik nagy tömegrendezvény sem 2020-ban, sem 2021-ben. 

Két év kihagyás után, 2022-ben ismét megrendezték a legtöbb fesztivált, de ekkor még erősen érződött a pandémiás időszak utóhatása. 

A VOLT fesztivál szervezői 2022-ben jelentették be, hogy 2023-ban már nem lesz fesztivál Sopron mellett, és idén sem próbálkoztak a rendezvény folytatásával, azonban szervezők a nagyfesztivál pótlására találták ki a SopronFest nevű rendezvénysorozatot. 

A Covid alatti kényszerpihenő után a szervezők óvatosan álltak az előkészületekhez, és a fellépőket leszámítva, ahol lehet, visszafogták a költségeket. A Sziget Zrt. – idetartozik a Balaton Sound és a Volt fesztvál is – cégvezetője korábban úgy fogalmazott a VG Podcastnak, hogy már visszatér az igazi Sziget Fesztivál, 2022-ben a Sziget Fesztivál nyereséggel zárt, azonban 

a VOLT nagy-, a Balaton Sound pedig kismértékben maradt el a várakozásoktól Kádár Tamás szerint, aki a sajtónak arról is beszélt, hogy a Sziget nyeresége kompenzálhatta a veszteségeket.

Magyarország fesztivál-nagyhatalommá nőtte ki magát, turisztikai vonzereje erős, regionális összehasonlításban azonban mégsem tartozunk az élmezőnybe. A magyarországi fesztivál- és koncertszezon áprilisban kezdődött, lapunk tavaly is megcsinálta a fesztiválkörképet, ekkor azt lehetett látni, hogy egy 20-35 százalékos drágulás söpört végig az iparágon. Az idei évben sokkal kisebb mértékben drágultak a fesztiválok. 

A teljes bérletek árai átlagosan 13,5 százalékkal emelkedtek, a napijegyek pedig átlagosan 5,2 százalékkal kerülnek többe.

A Sziget Fesztivál főszervezője a VG Podcast vendégeként elmondta, hogy a magyarországi nagy rendezvényeknek minden évben szembe kell nézniük a forintgyengülésből adódó árfolyamgondokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.