BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világ legritkább bálnafajtájának tetemére bukkantak Új-Zélandon

Páratlan lehetőség hullott a kutatók ölébe, hiszen Új-Zélandon partra mosott a tenger egy ásófogú csőröscetet. Ez a világ legritkább bálnája, az 1800-as évek óta mindössze hat alkalommal láttak ilyen állatot. A bálnát hamarosan felboncolják.

A világ legritkább bálnafajának egy példányát moshatta partra Új-Zélandon az óceán – közölte hétfőn az új-zélandi természetvédelmi hivatal (DOC). Ez a bálnafaj annyira ritka, hogy az 1800-as évek óta csupán hat példányát sikerült azonosítania a tudósoknak – írták a közleményben.

ásófogú csőröscet
Mesoplodon traversii
bálna
felfedezés
Új-Zéland
Az 1800-as évek óta mindössze hat alkalommal láttak ilyen bálnát, a kutatóknak most lehetőségük lesz felboncolni az állatot / Fotó: DOC

Az öt méter hosszú bálna tetemét, amely a tudósok szerint egy ásófogú csőröscet (Mesoplodon traversii) lehetett, a Déli-szigeten, Dunedin közelében, az Otago parton fedezték fel július 4-én.

Először nyílik alkalma a tudósoknak arra, hogy felboncoljanak egy példányt ebből a ritka fajból 

– hangsúlyozta a felfedezés jelentőségét Gabe Davies, a DOC illetékese.

Mint hozzáfűzte, a bálnát egyelőre egy hűtőházban tárolják, míg a hivatal a helyi őslakosokkal együttműködve dönt a következő lépésekről, figyelembe véve a felfedezés nemzetközi jelentőségét is.

A tudósok DNS-mintát vettek a példányból, ám a genetikai elemzés több hetet vehet igénybe, és csak az eredmény birtokában tudják majd véglegesen megerősíteni, hogy a bálna mely fajhoz tartozik.

2010-ben egy nőstény ásófogú csőröscetet és borját sodorta partra a víz Új-Zélandon, és szintén DNS-vizsgálattal sikerült azonosítani, hogy a ritka fajhoz tartoztak. A kutatók akkor találkoztak először e faj példányaival, korábban csak csonttöredékek alapján tudták azonosítani.

Emberre is veszélyes aligátorteknőst fogott egy horgász a Balatonnál

Egy idősebb horgász vette észre a Magyarországon nem őshonos teknősfajtát, amikor a Balaton közelében horgászott. A teknős emberre sem veszélytelen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.