BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IT-leállás: elmaradó rutinellenőrzés okozhatta a pénteki informatikai kiesést

A CrowdStrike pénteki hibája miatt több millió számítógép vált átmenetileg használhatatlanná, a gondok elhárítása még mindig tart. A történelem egyik legnagyobb IT-leállását nagy valószínűséggel egy rutinellenőrzés elmaradása okozhatta.

Minden bizonnyal egy minőségi felülvizsgálat hiánya miatt tudott világszerte több millió számítógépet megbénítani a CrowdStrike pénteki hibás frissítése – állítja Steve Cobb, a Security Scorecard kiberbiztonsági vállalat vezetője a Reutersnek.

Illustration, CrowdStrike, Windows, Microsoft, IT-leállás,
Az egész világra kihatott a CrowdStrike bakija miatti IT-leállás / Fotó: Hans Lucas via AFP

A szakértő elmondta: a hiba, melynek következében többek közt repülőjáratok ezrei késtek, vagy lettek törölve pénteken, vizsgálataik szerint a CrowdStrike egyik szoftverének, a Falcon Sensor névre keresztelt programnak a vírusdefiníciós adatbázisában húzódott meg, ennek a malőrnek viszont a belsős tesztkörök során napvilágra kellett volna kerülnie – mégsem került, ennek oka pedig jó eséllyel az, hogy ezeket a teszteket nem is végezte el a cég.

A vírusdefiníciók frissítése szó szerint mindennapos dolog, a legtöbb vírusirtó napi egyszer biztosan frissíti az általa ismert vírusok kódexét. Minden bizonnyal a folyamat mindennapisága miatt maradhatott el a felülvizsgálat is

– tette hozzá a szakértő.

A CrowdStrike pénteki hibás frissítése az elmúlt évek talán legjelentősebb informatikai kimaradását okozta világszerte, a legnagyobb amerikai cégeket tömörítő Fortune 500 vállalatok több mint felét, de bizonyos amerikai kormányzati intézményeket – köztük ironikusan a kiberbiztonsági ügynökséget – is érintett, ahogy letaglózta többek között a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér forgalmát, nagybankok globális hálózatait és kórházakat a világ minden pontján. 

Sőt, egyes internetezők még arról is beszámoltak, hogy 

a hiba miatt nem tudták kinyitni okoshűtőjük ajtaját sem.

A szakértői becslések szerint a hiba világszerte legalább 8,5 millió windowsos számítógépet érintett, a gondok elhárítása pedig még eltarthat egy darabig, mivel egyes értesülések szerint sok esetben a kék halált kapó gépek manuális újraindítására is szükség lehet, ez pedig például egy több ezer számítógéppel dolgozó nagyvállalat esetében nem valósítható meg egykönnyen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.