BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyes baktériumra kell figyelnünk a Balaton strandjain – videóval

Nincs újabb információ, pontosan miért zárták le a tihanyi szabadstrandot. Akár egy baktérium is lehet a tiltás mögött: a Promotions.hu szúrta ki lehetséges okként a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet figyelmeztetését.

A Promotions.hu szúrta ki a kutatóintézet figyelmeztetését, miután Tihanyban a vízminőség romlására hivatkozva péntektől a vármegyei kormányhivatal megtiltotta a fürdést. Nem derült ki, a kettő között van-e összefüggés, mindenesetre a hőségben érdemes figyelni erre, vagy a bőrünk bánhatja.

Ez a tengeri cianobaktérium termeli a világ oxigénjének jelentős részét / Fotó: By Luke Thompson from Chisholm Lab and Nikki Watson from Whitehead, MIT – flickr, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79705118 / By Luke Thompson from Chisholm Lab and Nikki Watson from Whitehead, MIT - flickr, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79705118

A cianobaktériumok – vagy kékalgák, vagy kékmoszatok – olyan ősi baktériumok, amelyek tengerekben és édesvizekben is elterjedtek, így a Balatonban is. Időnként tömegesen jelennek meg.

Elszaporodásuk tipikus időszaka a nyár, pont akkor, amikor a legtöbben érkeznek a Balatonhoz, általában azzal a szándékkal, hogy meg is mártózzanak a vízben. Képesek a légköri molekuláris nitrogén megkötésére, és ezzel előnyre tesznek szert a többi algával szemben. 

Hogy megjelennek-e tömegesen, az szorosan összefügg az időjárással, nem is csak az aktuálissal, hanem azzal is, hogy az egyes évek között milyen időjárási-meteorológiai különbségek tűnnek fel. A Balaton elalgásodottságának a mértéke egyik évről a másikra akár két-háromszoros változásokat is mutathat. 

A part mentén, lokálisan nagy tömegben összesodródhatnak a víz felszínén. Ha ilyet látunk, érdemes odafigyelni, egyes formáik ugyanis termelhetnek méreganyagokat is, amelyek bőr- és nyálkahártya-irritációt okozhatnak

figyelmeztetett a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

A kutatóintézet a YouTube-on videót is mutat a balatoni kékalgatömegről (ne tévesszen meg, hogy inkább zöldnek látszik, mint kéknek).

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.