BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tűzijáték: óránként változhat a helyzet – figyelni kell a híreket

Az operatív törzs az előzetes híreknek megfelelően 15 órakor döntött volna a tűzijátékról, de a szokatlan időjárási viszonyok miatt inkább óránként felülvizsgálják a helyzetet. Érdemes figyelni a híreket mielőtt valaki útnak indul megnézni a műsort.

Mostantól óránként dönt az operatív törzs a budapesti tűzijáték megrendezéséről – jelentette be Kovács Zoltán, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője az M1 aktuális csatornán, kedd délután. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: időjárási szempontból szokatlan helyzet állt elő, a légkörben nagy a bizonytalanság, az előrejelzések szerint valószínű záporok, zivatarok kialakulása.   

A Magyar Honvédség Mi–24 típusú harci helikoptere a város felett / Fotó: Lakatos Péter

Nem látható még pontosan előre az este, éppen ezért úgy döntöttek, hogy óránként értékelik a helyzetet, az emberek és a rendezvények biztonságát szem előtt tartva.

Az augusztus 20-ai délelőtti programokon, a Kossuth téri díszünnepségen és a légi parádén sok ezren vettek részt – közölte Kovács Zoltán korábban Facebook-oldalán. Felhívta a figyelmet arra: a programok délután is folytatódnak, 18 óráig ingyenesen látogatható az Országház épülete.

A meteorológiai előrejelzések szerint a délutáni órákban több hullámban záporok, zivatarok érkeznek a fővárosba, az esti időjárás egyelőre még bizonytalan. 

A HungaroMet Nonprofit Zrt. legújabb előrejelzése szerint ma legnagyobb eséllyel az ország északnyugati, nyugati felén, ezen belül is főként a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, Pest megyében, valamint az Északi-középhegység nyugati részén lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához. Kora délutánig valamelyest kisebb, majd egyre nagyobb számban fordulhatnak elő heves esőzések.

A zivatarokat átmeneti viharos széllökés, intenzív csapadék, illetve jégeső kísérheti. Délután akár intenzívebb, egymást követő zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez a viharos széllökések mellett már nagyobb méretű jégeső, valamint felhőszakadás társulhat. Kiemelten a Dunántúli-középhegységben 50 millimétert meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat, amely arrafelé villámárvíz kialakulását eredményezheti. Az esti, késő esti órákban lassan csökken a zivatarhajlam.

A középhőmérséklet ma az ország északnyugati harmadát kivéve 25 fok felett, az Alföldön 27 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Holnap egy hidegfront hatására mérséklődik a meleg, már csak az Alföldön alakul 25, a Tiszántúlon helyenként 27 fok felett a napi középhőmérséklet.

A tűzijáték, fényfestés és drónshow mellett számtalan gasztronómia és kulturális esemény, továbbá koncertek is várják az érdeklődőket Budapesten augusztus 20. alkalmából. Ha az időjárás nem avatkozik bele, az alábbi programok közül lehet válogatni a hosszú hétvége utolsó napján.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.