BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális látvány, ahogy átveszi az uralmat az árvíz az osztrák autópályán – videó

Teljesen elöntötte a víz az A2-es autópályát. Eközben Burgenlandban továbbra is fennáll az árvízveszély a Lajta mentén.

Az A2-es autópálya kora reggel óta újra járható, viszont számos le- és felhajtó továbbra is megközelíthetetlen, és több egyéb út is le van zárva Alsó-Ausztriában az árvíz miatt.

A tömegközlekedésben is akadozik az időjárás miatt, többek között a Linz és Bécs közötti vasúti pálya nyugati szakaszán nem közlekednek a vonatok.

Nem zárható ki az árvíz máshol sem

„Jelenleg azzal a helyzettel állunk szemben, hogy Mattersburg és Kismarton környékén nem zárható ki az árvíz a Lajta mentén a következő órákban. A települési területek is érintettek lehetnek – mondta Hans Peter Doskozil (SPÖ) állam kormányzója vasárnap délutáni adásában, melyet a Vaol szemlézett. Ezért úgy döntöttek, hogy riasztással előre figyelmeztetik a lakosságot. Az állami és kerületi szintű tűzoltóságok és mentőcsapatok továbbra is teljes sebességgel dolgoznának.

Heavy rain triggers floods, overflowing Vistula River in Southern Poland
árvíz 
Ausztria
autópálya
Az árvíz teljesen elöntötte az A2-es autópályát / Fotó: Anadolu via AFP

A Lajtán lévő kritikus pontokat homokzsákokkal is biztosítják – magyarázta Franz Kropf, az állami tűzoltóság parancsnoka vasárnap délután az ORF-nek adott interjújában. A cél a lakott területek elöntésének megakadályozása – emelte ki.

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, Közép- és Kelet-Európában a napok óta tartó szakadatlan esőzések, kiterjedt áradások és erős szelek egyre nagyobb pusztítást okoznak a vasúti közlekedésben, és egyre több lakost evakuálnak.

Romániában négy halálos áldozatot követelt a hirtelen áradás, Lengyelországban legalább egy, Ausztriában is egy tűzoltó halt meg. Két napja további két ember eltűnt Romániában – mondta vasárnap Marcel Ciolacu miniszterelnök.

A Balkán-félszigetre összpontosuló, alacsony nyomású örvény további, gyakran kiadós csapadékot hoz, különösen Ausztria északi, középső és keleti részén – írta a GeoSphere előre jelző szolgálat. Alsó-Ausztria, az ország Bécs után legnépesebb tartománya szükségállapotot hirdetett, és azt tanácsolta az embereknek, hogy halasszák el a felesleges utazásokat. A hatóságok eddig mintegy 1100 házat evakuáltak.

A hatóságok arra számítanak, hogy az ausztriai Ottensteiner-tározó túllépi a kapacitását, annak ellenére, hogy vízmennyiségének mintegy felét leengedték a múlt hét végén kezdődött heves esőzésekre való felkészülés érdekében. Ez valószínűleg a Duna egyik mellékfolyója, a Kamp folyó vízszintjének további emelkedéséhez vezet.

A következő napok rendkívül nehezek és kihívásokkal teliek lesznek az érintett lakosság és a segélyszolgálatok számára

– mondta Karl Nehammer osztrák kancellár az X-en. „A tűzoltóság, a polgári védelem, a rendőrség és a szövetség hadserege fokozott készenlétben állnak, hogy segítsenek, ha bárhol sürgősen szükség lenne a támogatásukra.”

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.