BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Villámárvizek csaptak le a Francia Riviérára

Percek alatt 10 napnyi eső esett egyes városokban. A filmfesztiválokról ismert Cannes-t is elöntötte az ár, a város figyelmeztetést sem kapott.

Árvíz sújtotta a Francia Riviéra több városát is egy hirtelen érkezett özönvízszerű esőzést követően hétfőn. A térségben a francia meteorológiai szolgálat hétfőn riasztást is elrendelt az ítéletidő miatt. A France Météo előrejelzése szerint a nap nagy részében további zivatarok várhatók, mielőtt Olaszország felé vennék az irányt.

riviéra
A vihar a Francia Riviérán is vihar / Fotó: Valery HACHE / AFP

A vihar különösen heves volt a Nice Matin regionális napilap szerint a filmfesztiváljáról ismert Cannes-ban, ahol egy óra alatt mintegy 26 milliméter eső esett. Ráadásul volt olyan 12 perc, amikor tíz napnak megfelelő 8 mm csapadék hullott az égből. A lap honlapján közzétett felvételek szerint a tengerparti kisváros több utcáját elöntötte a víz, magával sodorva parkoló gépkocsikat, motorokat, kukákat. 

Elsodort járművek láthatók a közösségi médiában terjedő felvételeken is.

„Ma reggel világvége-hangulat uralkodik a Croisette-en Cannes-ban” – írta egy felhasználó, aki egy elárasztott utcát filmezett le. Délelőtt a cannes-i önkormányzat pedig arról írt az X-en, hogy a város magyarázatot vár, majd később arról, hogy pincéket és üzlethelységeket árasztott el a víz, de nincsenek áldozatok vagy sérültek, a helyzet pedig normalizálódik.

Nem figyelmezették előre Cannes-t

Cannes ugyanis semmilyen figyelmeztetést nem kapott a viharról, sem a Météo-France-tól, sem az illetékes Alpes-Maritimes megye prefektúrájától, amely csak a vihar elmúltával adott ki riasztást. Ezért a város mind a két szervezettől magyarázatot fog kérni, ugyanakkor jelezte azt is, hogy 

a jelenséget kezelte, biztonsági intézkedésként lezárták a város alacsonyan fekvő részeit, és az érzékeny szektorokban aktiválták a szivattyúkat.

A város polgármestere, David Lisnard pedig azt írta az X-en: „Nem kaptunk riasztást, sem időjárási előrejelzést, a helyzetet a helyszínen kezelték az önkormányzati csapatok”, de válságstábot is létrehoztak kora reggel.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.