BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Angliában, de még az Egyesült Államokban is pár száz forintért lehet ingatlant venni

Több városban is azzal próbálkoznak, hogy jelképes összegért árulnak üres ingatlanokat. A jól hangzó ajánlat mögött azonban sok lemondást is vállalni kell.

Washington városától 64 kilométerre fekvő Baltimore volt az egyik első olyan település az Egyesült Államokban, ahol kipróbálták az úgynevezett „városi tanya” koncepcióját. Az üres ingatlanokat mindössze egy dollárért adták el, így olyan emberek is ingatlanhoz juthattak, akik egyébként nem engedhették meg maguknak – számolt be a BBC

Empty office space under construction,Seattle, Washington, USA
Több városban is azzal próbálkoznak, hogy jelképes árért árulnak üres ingatlanokat / Fotó: Mint Images / AFP

A rendszert Jay Brodie alakította ki, aki akkoriban a város lakásügyi osztályának vezetője volt. „Neveket húztunk ki egy kalapból, és elkezdtünk találkozni velük” – emlékszik vissza. „Élő példák voltak arra, hogy mit lehet tenni a baltimore-i sorházakkal” – tette hozzá. A projekt 1988-ban leállt, miután Brodie az 1980-as évek elején otthagyta a tanszéket.

Több ezer kilométerrel arrébb 2013-ra egy másik kikötővárosban Liverpoolban is eldöntötték, hogy kipróbálnak egy hasonló koncepciót. Tony Mousedale, a liverpooli városi tanács lakásügyi osztályától hallott az elhagyott ingatlanok olcsó eladásának ötletéről. Azt javasolta, hogy a Liverpoolban is próbálják ki az ötletet. Így ingatlanokat kínáltak Wavertree Webster Triangle területén mindössze 1 fontért. 

A koncepció kialakítása után több mint 100 vásárló volt, azonban csak néhányan tudtak zökkenőmentesen otthont teremteni a lepattant ingatlanokból.

Az egyik tulaj elmesélte, hogy volt amikor patkányfertőzéssel kellett megbirkóznia, vagy például az ingatlan területén kinőtt egy fával kellett valamit kezdenie. Megfogalmazása szerint minden szívfájdalom és kemény munka ellenére az ingatlan teljesen megváltoztatta az életét.

Baltimore-ba, David Lidz vezette Waterbottle Cooperative egy alulról építkező szervezetet, amely baltimore-i pusztuló ingatlanokat vásárol fel és újít fel, hogy alacsony jövedelmű embereknek adja bérbe. Aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy 

az 1 dollárért lakást vásárló egyének a területek dzsentrifikálásához vezethetnek, ami az általános bérleti díjak megemeléséhez és az alacsonyabb jövedelműek kiszorulásához vezethet.

„Szóval akkor azt kérdezed magadtól, hová mennek ezek az emberek? Hát átköltöznek a következő rothadó környékre. Ez nem jó” – fogalmazott. A baltimore-i lakásügyi biztos azt mondta, hogy tisztában van a korábbi megújítási programok által okozott problémákkal, és szeretné levonni ezekből a tanulságokat „Mindannyiunknak, akik a városban dolgozunk, a legfontosabb prioritás a múlt rasszista lakhatási politikájának és a társadalmi, gazdasági szegregációnak az orvoslása” – mondja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.