BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Pillanatok alatt elkapkodták a 210 ezer dolláros jegyeket – Kína is beszáll az űrturizmusba

A Deep Blue Aerospace két jegyet adott egy olyan utazásra, amely öt perc súlytalanságot jelent a világűrben. Kína beszállt az űrturizmusba, pillanatok alatt fogynak a jegyek.

Megkezdődött a visszaszámlálás a kínai űrturizmus elindításához: egy magán-űrvállalkozás két jegyet árul – egyenként 1,5 millió jüanért (210 ezer dollár) – a 2027-es rakétaútra – írja a South China Morning Post.

Kína űrturizmus
 A SpaceX Falcon Heavy rakétájának kilövése – Kína is beszállt az űrturizmusba / Fotó:  AFP

A keleti Csiangszu tartományban működő Deep Blue Aerospace technológiai startup közölte, hogy első utasait egy körülbelül 12 perces útra küldi, amelynek során legalább öt percig súlytalanságot élhetnek át a világűrben, mielőtt visszatérnének a Földre. A vállalat csütörtökön 18 órakor bocsátotta áruba a jegyeket, és a kínai média szerint 20 percen belül el is adta őket a Taobao e-kereskedelmi óriáscég élő közvetítése alatt. A tervek szerint a következő hónapban további jegyeket bocsátanak ki.

A 2027-es utazás során az utasok szuborbitális repülésen vesznek részt, ami azt jelenti, hogy a rakéta eléri a világűrt, de nem áll Föld körüli pályára. A társaság tudatta, hogy 

mélységesen tisztában van a rakétatechnológia összetettségével és kockázataival,

és felvázolta terveit, amelyek szerint a következő két évben többtucatnyi próbát végeznek a projekt biztonságának és megbízhatóságának biztosítása érdekében, mielőtt 2027-ben hivatalosan is elindítanák a kereskedelmi űrturizmust.

Az élő közvetítés során Huo Liang, a Deep Blue Aerospace elnöke elmondta, hogy „a több százezer jüanos jegyárak hamarosan valósággá válhatnak”, ahogy a pályára állítható, újrafelhasználható rakéták technológiája fejlődik.

Kína az űrben is lenyomja az árakat

A kínai közösségi média felhasználói aktívan reagáltak a bejelentésre. A kommentek egyike szerint ugyan 

a legtöbb ember számára ez még mindig egy nagyon fényűző utazás, de más országok áraihoz képest szinte semmiség.

Mindez abba az irányba mutat, hogy ha beindul a kínai űrturizmus, globálisan is lenyomhatja az árakat. 

A vállalat szerint az újrafelhasználható rakéták kulcsfontosságúak lennének az űrturizmus magas költségeinek csökkentéséhez. A Virgin Galactic, a Richard Branson brit milliárdos által alapított űrturisztikai vállalat tavaly augusztusban teljesítette első kereskedelmi célú űrrepülését, és ezzel csatlakozott a Jeff Bezos Blue Origin és Elon Musk SpaceX nevű amerikai cégéhez az űrturizmus-üzletágban.

A Virgin Galactic 600 ezer dollárt kér ülőhelyenként, ami több mint kétszerese a Deep Blue Aerospace árainak – viszont nem is határozza meg az egyes űrrepülések időtartamát. Júniusban a vállalat közölte, hogy négy turistát küldött a világűr szélére, majd visszahozta őket a Földre űrrepülőgépe fedélzetén, ami a hetedik kereskedelmi űrrepülési küldetése volt.




 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.