BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra megzavarodnak a telefonok a hétvégén, jön a következő mágneses vihar

Májusban már tapasztalhattunk egy hatalmas napkitörést, melynek következtében komoly mágneses vihar érte el a Földet. Sokan nem tudják, de egy mágneses vihar komoly károkat okozhat, melyek akár több milliárd euróba is fájhatnak a technológiai vállalatoknak, műholdfenntartóknak.

A közelgő mágneses vihar – amelyet az október 1-jén bekövetkezett X osztályú napkitörés váltott ki – komoly hatásokkal járhat Európára. A mágneses vihar most szombaton várható, és a kontinens több része is érintett lehet benne. A májusban bekövetkezett geomágneses vihar 2003 óta a legnagyobb volt, az Egyesült Államokban szokatlanul sok helyen láthatták az északi fényt, miközben több területen rádiókimaradásokat és az energiahálózatok zavarait tapasztalták.

Sun and coronal mass ejection, illustration, Újra megzavarodnak a telefonok a hétvégén, jön a következő mágneses vihar
Újra megzavarodnak a telefonok a hét végén, jön a következő mágneses vihar / Fotó: Science Photo Library via AFP

Az október 5-i mágneses viharnak is hasonló hatásai lehetnek.

  1. Kommunikációs és műholdas rendszerek zavarai: a mágneses viharok hatással lehetnek a rádióhullámokra és a GPS-műholdas rendszerekre. Ez problémákat okozhat a repülőgépek navigációjában, valamint a tengeri és szárazföldi közlekedési rendszerekben. A műholdak is átmeneti meghibásodásokat szenvedhetnek.
  2. Energiaellátási problémák: a napkitörések erős geomágneses zavarokat okozhatnak, amelyek befolyásolhatják az elektromos hálózatokat. Európában ezek a viharok különösen Észak-Európát veszélyeztethetik, ahol az áramhálózatokra kifejtett nyomás megnövekedhet, ami akár áramkimaradásokhoz is vezethet.
  3. Technológiai eszközök meghibásodása: az elektromos berendezések, például számítógépek és egyéb kommunikációs eszközök meghibásodhatnak. A mágneses viharok közvetlenül érinthetik az elektronikus eszközök működését, ami potenciális adatvesztést és technológiai problémákat okozhat.
  4. Egészségügyi hatások: bár a mágneses viharok általában nem jelentenek közvetlen egészségügyi kockázatot, egyes személyek, például akik szívritmus-szabályozót használnak, érzékenyebbek lehetnek az ilyen jelenségekre. Emellett sokan tapasztalhatnak fáradtságot, fejfájást és koncentrációs nehézségeket a geomágneses zavarok idején.
  5. Sarki fény megjelenése: pozitívabb hatásuk is lehet a mágneses viharoknak, például a sarki fény, amely szokatlan módon a déli szélességi körökről is láthatóvá válhat. Ez Észak-Európában különösen látványos lehet.

Hasonló mágneses vihar legutóbb augusztusban érte a Földet, de akkor nem volt olyan hatással a lakosságra, mint a májusi.

Mekkora károkat okozhat egy mágneses vihar?

Első hallásra a kommunikációs rendszerek zavara vagy a technológiai eszközök meghibásodása sokaknak nem tűnhet komoly következménynek. Számszerűsítve ugyanakkor igenis nagy károkat okozhat egy ilyen napkitörés és az azt követő mágneses vihar.

Az ilyen napviharok közvetlen és közvetett költségei globális szinten napi 38,4 milliárd euróra (15,4 ezermilliárd forint) is rúghatnak, ami főként az ellátási láncok zavaraiból ered.

Az ilyen előrejelzések javítása elengedhetetlen az űrutazás biztonságának növeléséhez, különösen a távoli bolygók, például a Mars kolonizációja kapcsán. A Spacenews cikke szerint a napviharok hatásainak jobb kezelése ösztönözni fogja a világűrben megvalósuló gazdasági tevékenységeket, például a nyersanyagok kitermelését és űrgyártási létesítmények létrehozását. Az ilyen megoldások nagyban hozzájárulhatnak a világűr gazdaságának fejlődéséhez, beleértve a Mars kolonizációját és a jövőbeli mélyűri expedíciók biztonságát is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.