BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Őzes, libamájas és teás fogásokkal írták ki a szakács-Oscar döntőjét

Őzgerinc és tea, illetve az ezekből készülő főétel és köret mindenképpen terítékre kerül majd a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or lyoni döntőjén 2025 januárjában. Itt a versenyzőknek őzlapockából egy pitét is kell prezentálniuk, és fel kell használniuk egy egész libamájat. A magyar csapat megkezdte a felkészülést, a remélt sikerre esélyt jelez, hogy az európai döntőn a legjobb tál díját kapták és az összesítettben hatodik helyen végeztek.

Januárban Lyonban versenyez a magyar csapat, ahol ismét sor kerül a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjére, ahová az idén márciusban a norvégiai Trondheimben megrendezett Bocuse d’Or európai válogatójáról a magyar csapat is továbbjutott.

Bocuse d’Or
Az európai döntőn a hatodik helyen végzett csapat a norvégiai versenyzés pillanataiban /Fotó: Bocuse d’Or

Mint emlékezetes,

 a magyarok a hatodik helyen végeztek, ezzel a lyoni döntőbe jutottak és a legjobb tál különdíját is elhozhatták Norvégiából,

 ahol a dán, a svéd, valamint a norvég csapat állhatott a dobogóra.

Miből főznek a legrangosabb szakácsversenyen?

A lyoni döntőn 

  • őzgerincet kell készíteni, amelyet egy darabban, csontosan kell felhelyezni a tálra, és kötelező felhasználni hozzá a két szüzet is. 
  • Őzlapockából egy pitét is kell prezentálni, és fel kell használni egy egész libamájat. 
  • Kötelező egy olyan gyümölcsös köretet is elkészíteni, amely az adott ország konyhájára jellemző. 
  • És kell egy side dish-t is prezentálni, amelyben teát kell használni, és kötelezően töltött tészta kíséretében tálalni. 

Kétféle ételt kell majd készíteni Lyonban, ám egyelőre csak a táltéma kötelező alapanyagait és főbb szabályait hirdették ki. 

A magyar csapat örül a kötelező alapanyagoknak, szeretik és jól tudják használni,

 van rá hagyományuk és eszközük is.

A Trondheimben remekelt magyar csapat bejutott a világdöntbe /Fotó: Bocuse d’Or

 A másik téma várhatóan november közepén derül majd ki, a csapat azonban október elején megkezdte a felkészülést a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Hungexpón található tankonyhájában.

Kik mennek Lyonba?

A magyar csapat élén továbbra is Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese szerepel, commis-ja a siófoki Fodor Noel, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungast Csoportnál dolgozó Szabó László tölti be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, 

Dalnoki Bence, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból. 

Akárcsak a trondheimi megmérettetés előtt, ezúttal is a csapat segítségére lesz a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban. 

A Bocuse d’Ort ismét a Sirha Lyon keretein belül rendezik meg, 2025. január 26-27-én.
 

A szakácsszakma Oscar-díja: minden, amit tudni érdemes a Bocuse d’Or szakácsversenyről

Jelenleg is zajlik Lyonban a Bocuse d’Or szakácsverseny, amelyen idén is indult magyar csapat. Dalnoki Bence, Széll Tamás és Nyikos Patrik pont ma délelőtt, a program második versenynapján főzött. A versenyt először 1987-ben rendezték meg, azóta azonban sokat változtak a szabályok és a lebonyolítás. Cikkünkben összeszedtük, hogy mit érdemes tudni a szakácsok Oscar-díjáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.