BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pho leves, amiért érdemes átutazni a fél világon 2024-ben

A rizstésztás húsleves, a pho, a bún chả, és a Nước chấ, édes-fűszeres mártogatós szósszal az élre repítette Hanoit, Vietnám fővárosát a világ legjobb kulináris városainak versenyében. A World Culinary Awards különböző kategóriákban meghirdetett versenye jó iránytű a gasztroturistáknak is.

A világ legjobb gasztronómiai úti céljaira segít rátalálni a  World Culinary Awards, amely idén is díjazta a világ legjobbjait – szúrta ki a Time Out beszámolóját a Turizmus.com.

kulináris
A kulináris élvezetek térképén a pho leves komoly vonzerő / Fotó: Mint Images via AFP

Kulináris utazás csak ínyenceknek

A kulináris viadal közönségszavazásainak nyerteseit múlt héten hirdették ki Dubajban, ahol az is kiderült, mely magyar éttermek kapták a legtöbb szavazatot.

A világ legjobb kulináris városának járó díjat idén Hanoi, Vietnám nyüzsgő fővárosa nyerte el. 

A város többek között olyan ételekről ismert, mint a híres rizstésztás húsleves, a pho, vagy a bún chả, amely sertéshúsgombóc rizstésztával, és a Nước chấ, édes-fűszeres mártogatós szósszal.

A világ legjobb étterme cím Thaiföldre került, miután a bangkoki State Tower felhőkarcoló 65. emeletén található két Michelin-csillagos Mezzaluna érdemelte ki, de a Siroicco révén a világ legjobb tetőtéri étterme is Thaiföldre került 2024-ben.

A versenyben a legkülönbözőbb kategóriákban hirdettek díjakat, megszavazták

  • a legjobb víz alatti éttermet: a Su Va Na, Phuket,
  • a legjobb bevásárlóközpontot gasztronómiai szempontból: Dubai Mall, Dubaj,
  • a  legjobb reptéri lounge ételeket kínáló éttermet: Club Aspire Lounge, London.

Taroltak az emírségek

Az Egyesült Arab Emírségek éttermei több kategóriában is elvitték a pálmát: a világ legjobb mediterrán étterme a dubaji Rockfish lett, míg a világ legjobb szállodai villásreggelijét a dubaji Királyi Atlantiszban lehet megízlelni. A legjobb közel-keleti étterem is Dubajban van, ez az Asil Dubai.

Dubaj mellett Abu-Dzabi is több díjnyertes étteremmel várja a gasztroturistákat.

Pikáns módon a világ legjobb kínai étterme, a Hakkasan is az Egyesült Arab Emírségek fővárosában üzemel, a legjobb kulináris szállodája, a Conrad ugyancsak.

A világ legjobb éttermének díja Bangkokba került / Fotó: World Media and Events Limited

A különféle kategóriákat érdemes végignézni a verseny végeredményét tükröző részletes listán.

A World Culinary Awards országlistáit, a legtöbb szavazatot kapott éttermek névsorát is közzétették.

A szaklap beszámolója szerint a legjobb magyar étterem kategóriában a Felix Kitchen & Bar, 

míg legjobb szállodai étterem kategóriában a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben található ÉS bisztró vehette át a díjat.

Ciki, de már nem Olaszországban készül a világ legjobb pizzája

Már nem Olaszországban ehetjük a világ legjobb pizzáját – derül ki a 50 Top Pizza Awards idei rangsorából, miszerint egy amerikai étterem letaszította a trónról az olaszokat. Akiknek igazából továbbra sincs okuk szégyenkezni, hiszen a világ legjobb pizzériáinak nagy része országukban található. A 2024-es top 10-ben hat, a top 50-ben huszonhárom olasz pizzéria szerepel.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.