BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar és kínai cégek kötöttek kereskedelmi megállapodást

Kínai vállalatokkal kötött kereskedelmi megállapodást többek között a Magyar Posta, az Ikarusz, a Budapest Airport, a Magyar Turizmus Zrt., a Debreceni Egyetem, és a Budapest Közlekedési Központ.

Szorosabb együttműködésre törekszünk Kínával és egy előremutató iparfejlesztési program megvalósításán is dolgozunk – mondta Varga Mihály, a Nemzetgazdasági Miniszter.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Forrás: MTI

Egy kis, nyitott gazdaságnak, mint Magyarország, nyitottnak kell lennie a globális folyamatok felé, Kínának és a kelet-európai országoknak pedig elengedhetetlen, hogy kapcsolatot tartsanak fenn egymással – tette hozzá Varga Mihály. A miniszter szerint logisztikai híd épülhet ki térségünk és Kína között, ezt hazánk kedvező földrajzi helyzete is pozitívan befolyásolja. Ezek alapján nem meglepő, hogy a hazánkba irányuló kínai import jelentősen bővült az elmúlt időszakban.

A GDP a legutóbbi adatok szerint 3,7 százalékkal tudott növekedni az előző évhez képest, ami nagyjából duplája az EU átlagának – hívta fel a figyelmet Varga Mihály. Emellett a kiskereskedelmi forgalom is 6,1 százalékos bővülésen ment keresztül, a magyar átlagbér pedig két számjegyű növekedést tudhat maga mögött – tette hozzá.

A beszéd után a kereskedelmi megállapodások megkötése következett, többek között a Magyar Posta, az Ikarusz, a Budapest Airport, a Magyar Turizmus Zrt., a Debreceni Egyetem, és a Budapest Közlekedési Központ. A kereskedelmi megállapodások megkötésének ünnepélyes eseményén Varga Mihály és Quian Fangli, a kínai digitális kereskedelemért és információért felelős minisztérium ügyvezető igazgatója is részt vett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.