BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szponzor logó
Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

A bankszámla védelmében (X)

A bankszámlákkal kapcsolatos mindennapi ügyeket ma már számos eszközzel, a lehető legkényelmesebben intézhetjük: bank- vagy hitelkártyával egyszerűen, akár érintés nélkül fizethetünk a boltban, laptopunkról vagy telefonunkról pillanatok alatt indíthatunk átutalást vagy állíthatunk be csoportos beszedést, és számlatörténetünket is gyorsan lekérhetjük. De mi a teendő akkor, ha ezek az eszközök illetéktelen kezekbe kerülnek, vagy az online ügyintézés során vesznek minket célkeresztbe a kiberbűnözők?
Kép: PR cikk kép Fotó: GettyImages

A hatályos jogszabályok a pénzügyi intézmények által vezetett számlát fizetési számlának nevezik, de a köznyelvben gyakoribb a bankszámla vagy folyószámla megnevezés. Míg korábban a folyószámla-vezetés kizárólag a hagyományos bankoknál volt elérhető, napjainkban az új típusú, nem banki pénzforgalmi szolgáltatók is vezethetnek ilyen jellegű, pénzküldésre használható számlát. Jellemzően ez az a számla, amelyre a munkabér, az ösztöndíj vagy a nyugdíj érkezik, emellett pedig, amelyen a mindennapos pénzügyeinket is bonyolítjuk. Éppen ezért érdemes felkészülni olyan váratlan eseményekre, amikor a bankszámla veszélybe kerül, vagy adott esetben maga a hozzá kapcsolódó bankkártya eltűnik.

PR cikk kép
Fotó: GettyImages

Mi a teendő, ha egy pénzügyi eszköz illetéktelen kézbe kerül?

Egy bankkártya vagy mobil- vagy internetbanki hozzáféréssel rendelkező eszköz elvesztésének vagy eltulajdonításának esetén azonnal jelentsük az esetet a számlavezető banknál! Ennek érdekében a bankok jogszabály alapján kötelesek biztosítani a bejelentés lehetőségét, a hét minden napján, 0-24 óra között bármikor, ingyenesen. Abban az esetben, ha a számlakivonaton olyan fizetési tranzakciót észlelünk, amely előzetesen nem került általunk jóváhagyásra, hasonlóképpen javasolt eljárni: haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot a számlavezető bankkal, akár telefonon, akár személyesen, a legközelebbi bankfiók felkeresésével.

Az online térben leselkedő veszélyek

A fenti eseteken túl, az online bankolás során is számos veszélynek vannak kitéve a felhasználók: ide tartozik a bankkártya adatainak megadása a gyanús felületeken, a megerősítő sms-ek automatikus, óvatlan jóváhagyása, illetve a netbanki felületek csalók által létrehozott másolatának használata a valós, bank által létrehozott felületek helyett. Utóbbi miatt különösen fontos, hogy minden esetben csak a bank által meghatározott módon, az elérési útvonalat közvetlenül beírva vagy a kedvencek közé elmentett hivatkozásra kattintva szabad megnyitni a netbanki felületet.

A bankszámlákat, bankkártyákat és az elektronikus bankfiókot érintő csalásokkal, valamint egyéb adathalász támadásokkal kapcsolatos részletesebb információkért érdemes ellátogatni a többek között a Magyar Nemzeti Bank alapításával létrejött Kiberpajzs figyelemfelkeltő kampány dedikált weboldalára. A Kiberpajzs fő célja a kibercsalások legjellemzőbb típusaival kapcsolatos tájékoztatás, valamint a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.