Kutatók egy csoportja szerint itt az ideje a taurin széles körű klinikai vizsgálatának, miután állatkísérletek szerint a táplálékkiegészítő – mely sokáig Magyarországon is az energiaitalok alapvető összetevője volt – lelassítja az öregedési folyamatot, hosszabb és egészségesebb életet biztosítva ezzel.
A taurin egyébként természetes módon is jelen van a szervezetben, ám a kor előrehaladtával a szintje csökken. Egereken és majmokon végzett kísérletek szerint a mesterséges pótlása az öregedés megtorpanását idézte elő, sőt az egerek tovább is éltek a kísérletek során.
Dr. Vijay Yadav, a Columbia Egyetem professzora – aki a kutatást is vezette – szerint ezen eredmények az emberek számára is relevánsak, ezért lenne szükség az aminosav klinikai vizsgálatára. A Müncheni Műszaki Egyetem professzora szerint a kísérletet placebót és taurint kapó személyek összehasonlításával lehetne elvégezni, és bár
azt nehéz lenne vizsgálni, hogy valóban tovább élnek-e a kísérlet alanyai, arra fény derülhetne, hogy tovább maradnak-e egészségesek, ami az orvostudomány célja.
Yadav csoportja 2012-ben összpontosított a taurinra mint az öregedési folyamat egy elemére, miután vérminták elemzése során felismerték, hogy a taurinszint drámai mértékben csökken a kor előrehaladtával az egereknél, a majmoknál és az embereknél is. Hatvanéves korra a taurinszint az ötéves korinak a harmadára csökken az embereknél.
Ezen felismerés után először középkorú egereket kezdtek el vizsgálni, és a taurint kapó rágcsálók egészségesebbnek és fiatalabbnak tűntek társaiknál, csontjaik sűrűbbek voltak, izmaik fejlettebbek, memóriájuk jobban működött és az immunrendszerük is fiatalabbnak tűnt.
Az öregedés szinte összes tünetét enyhítette a taurin.
Ráadásként a hím egerek 10, a nőstények 12 százalékkal tovább éltek, ami az egereknél csak 3-4 hónapot jelent, de az embereknél hasonló javulás már 7-8 évet is kitehet. Az egereknek adott dózis emberi megfelelője napi 3-6 gramm lehet.
Ezt követően makákókon végeztek kísérleteket, ahol azt tapasztalták, hogy a taurin megállította az elhízást, csökkentette a vércukor szintjét, javította a csontok sűrűségét és az immunrendszert. Yadav szerint vannak jelei annak is, hogy a táplálékkiegészítő az emberekre is hasonló hatást gyakorol: 12 ezer 60 év feletti európai adatainak elemzése során arra jutottak, hogy a magasabb taurinszint mellett ritkábban fordult elő az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint enyhébb gyulladásokkal társult. Megerőltető kerékpáros edzések pedig növelték az anyag szintjét a Science-ben megjelent jelentés szerint.
Ugyanakkor
klinikai vizsgálat nélkül a tudósok nem javasolják, hogy növeljük taurinbevitelünket tablettákkal, energiaitalokkal vagy épp étrendünk változtatásával
– írja a The Guardian. Taurint a szervezetünk is termel, de húsban és kagylóban is előfordul, ám a legtöbb egészségesebb étrend sok zöldséget és gyümölcsöt is tartalmaz. Az energiaitalokban – melyek többsége Magyarországon nem is tartalmaz taurint – pedig más szerek is vannak, melyekből a túlzott bevitel káros lehet. Éppen ezért lenne szükség további vizsgálatokra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.