BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befektetők újítják fel a lakásokat

Feltűnően megnőtt a kiváló állapotú eladó ingatlanok aránya a belvárosban. Egyes fővárosi kerületekben már a kínálat felét-harmadát a korszerűsített lakások alkotják, miután igazi iparággá vált a kiugró hozamot adó, szervezett lakásfelújítás.

A felfogadható szakemberek hiánya miatt egyre kevesebben mernek belevágni lakásfelújításokba, ami a hozzá nem értő egyedi megrendelőknek rendre többe kerül és tovább tart, mint tervezik. A használt lakást vásárlók ezért az utóbbi években a beköltözhető állapotú kínálat felé mozdultak el, így új üzletág épül az ingatlanpiacon:

a lerobbant állapotú, alkalmi áron megvásárolható lakásokat nagy számban magánbefektető vállalkozók vásárolják meg.

Ők másfél-két hónap alatt teljeskörűen felújítják, és felárral azonnal piacra dobják a korszerűsített ingatlanokat – tudtuk meg piaci körökből. Információinkat a Duna House legfrissebb, a Világgazdaság számára készített elemzése is alátámasztja:

eszerint egyértelműen javul a fővárosban a piacra kerülő ingatlanállomány minősége. Az eladó ingatlanok harmada, egyes kerületekben csaknem fele nagyon jó állapotú volt az értékesítéskor, míg a lakhatatlan és felújítandó lakások aránya elhanyagolható volt 2018-ban.

Fotó: Shutterstock

Míg 2012-ben csak két városrészben, a XI. és a XIII. kerületben érte el a 40 százalékot a nagyon jó állapotú ingatlanok aránya, tavaly már nyolc kerületben. Budapest egészét tekintve 2012-höz képest 3 százalékkal, 2014-hez viszonyítva pedig 4 százalékkal magasabb a nagyon jó minősítésű otthonok aránya, de a legkeresettebb, jellemzően a pesti belvárosi és budai részeken legalább 12 százalékos a javulás mértéke. A legnagyobb fejlődés a VII. kerületben látszik, az itt eladott ingatlanok közül a kiváló minőségűek részesedése 2014 és 2018 között csaknem megduplázódott, a kerület pedig felértékelődött.

„Az árfelhajtó tényezők között nagy szerepet játszott az ingatlanárak emelkedésében, hogy minőségi állapotuk is sokat javult, A korábbi években sok befektető vásárolt rosszabb minőségű ingatlant, amelyet később felújított, így ezek már sokkal magasabb színvonalat képviselnek” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.