BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők nem ezt várták: jelentősen drágultak a horvát ingatlanok

Aki az Adria gyöngyszemének tartott Dubrovnikban szeretne magának új építésű lakást vásárolni, jelenleg négyzetméterenként 4200 eurós árakkal számoljon.

A Horvát Statisztikai Hivatal (DZS) közzétette legfrissebb felméréseinek eredményeit az országban tapasztalható ingatlanárakról: az adatokból kiderül, hogy az elmúlt évben Zágrábban és környékén drágultak leginkább a lakások. A fővárosban augusztusban egy új építésű ingatlan négyzetméterenkénti átlagára 2623 euró, vagyis hozzávetőlegesen egymillió forint volt. 

Dubrovnik,,Croatia,-,August,4,2018:,Tourists,Looking,Out,Over
Töretlenül emelkednek az ingatlanárak Dubrovnikban. Fotó: Shutterstock

Ez 6,9 százalékos áremelkedés az előző év azonos időszakához képest. 

A magasabb árak elsősorban az inflációnak és a dráguló nyersanyagoknak tudhatók be, de sokan a dráguló rezsi miatt döntöttek amellett, hogy energiahatékonyabb lakásba költöznek. Árfelhajtó ereje van továbbá annak is, hogy a 2020-as zágrábi földrengés óta egyre többen hagyják el a belvárost és biztonságosabb, új építésű lakásokba költöznek. 

Nem a főváros a legdrágább

De nem csak a főváros drágult. Az áremelkedés országos szinten tetten érhető. Igaz, bizonyos helyeken az eleve magas árak miatt a növekedés nem olyan látványos. Annak például, aki az Adria gyöngyszemének tartott Dubrovnikban szeretne magának új építésű lakást vásárolni, jelenleg négyzetméterenként 4200 eurós árakkal kell számolnia, és hozzávetőlegesen ilyen árak várják a Hvar szigetén nézelődőket is. Ez azonban kevesebb mint 2 százalékos növekedés egy év alatt. Északabbra, Splitben már némiképp olcsóbbak a lakások, ott már 3230 euró körül meg lehet venni egy négyzetmétert, szintén 2 százalékkal drágábban, mint az előző évben.

Kelet lemarad

A vidéki városokban, mint például Varasd, Eszék vagy Bród, sokkal olcsóbbak a lakások, mint a tengerparton vagy Zágrábban, de még mindig drágának számítanak a helyiek számára. Ezekben a városokban egy négyzetméternyi lakóterületért átlagos 825 és 1020 euró közötti összeget kell fizetni, ami 3 százalékkal több mint tavaly. Az említett városokban az ingatlanok drágulásának egyik oka a magas kereslet, a falvakból ugyanis még mindig sokan költöznek a megyeszékhelyekre.  Ennek eredménye, hogy Horvátország keleti részén elértéktelenednek a falusi ingatlanok. Így Szlavóniában, Szerémségben és Baranya horvátországi részén akár már 10 000 euróért is vásárolhatunk lakható falusi házat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.