BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas kockázat az állami beruházások elhalasztása

A tervező, mérnöki szolgáltatást nyújtó és tanácsadó vállalkozások több mint fele számít bevételcsökkenésre idén, miután több mint hetven százalékukat máris sújtja a megrendelések hiánya. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének mérnöki tagozata által végzett helyzetértékelés rámutat, hogy a piac megtorpanása első körben a tervező, mérnöki szolgáltatást nyújtó és tanácsadó vállalkozásokat érintette.

A tervező, mérnöki szolgáltatást nyújtó és tanácsadó vállalkozások több mint fele számol idén bevételcsökkenéssel, és több mint 70 százalékukat akadályozza máris a megrendelések hiánya.

Cooperation,Corporate,Designers,In,The,Office,Are,Working,On,ACooperation Corporate designers in the office are working on a new project Planning blueprint Design at construction site at desk in office
Fotó: Shutterstock

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keretein belül működő mérnöki vállalkozások tagozat által végzett helyzetértékelés rámutat, hogy az állami beruházások elhalasztása, a piac megtorpanása a tervező, mérnöki szolgáltatást nyújtó és tanácsadó vállalkozásokat érintette első körben, gyorsan a jövedelmezőségük csökkenését vetítve előre. 

A válaszadók hatalmas kockázatot látnak az állami beruházások elhalasztásában, és szorgalmazzák az előkészítési, tervezési szakaszok mielőbbi megindítását – fogalmaz a 2023. évi várakozásokat összegző közlemény.

Az ágazati helyzetértékelés szerint szükséges lesz a hosszú távon is kiszámítható jogi és finanszírozási környezet megteremtése a működő tőke hiánya és a beruházási kedv csökkenése miatt megtorpant piacon. 

Az üzleti tevékenységet akadályozó tényezők
 

A szakképzés fejlesztése, az elszegényedő alkalmazotti állomány segítése is megjelent a felvetett témák között. A teljesítésigazolási folyamatok gyorsítása, a fizetési hajlandóság javítása továbbra is napirenden tartandó kérdések. A piaci lehetőségek beszűkülésének következményeként jelentkező

 irreálisan alacsony árképzések kockázatát, és az ebből eredő minőségcsökkenést feltétlenül meg kell előzni.

A veszteségek minimalizálásáért az érintett vállalkozások elsősorban digitális felkészüléssel próbálnak tenni – derül ki a felmérésből.

A piacon tapasztalható megrendeléscsökkenés magában hordozza a létszámcsökkentés veszélyét is. 

 

Konkrétan a válaszadók 28 százaléka jelezte, hogy várhatóan kénytelen lesz dolgozóktól megválni, de

hatvan százalékuk év végéig még változatlan létszámmal kalkulál.

A vállalkozások több mint fele úgy látja, hogy a munkaerőpiacon a korábbiakhoz hasonlóan vagy könnyebben találnak szakképzett munkaerőt.

A piacszűkülés időszakában a cégvezetők többsége dolgozói tudásának fejlesztésével készül fel a jövő kihívásaira, és mind a munkavállalók, mind a menedzsment képzésére nagyobb figyelmet kívánnak fordítani.

A veszteségek csökkentése érdekében a vállalkozások közel kétharmada a szolgáltatási mix összetételének változtatásában is gondolkodik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.