BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Digitalizált adatbázis készült a budapesti panelekről

Az új adatbázis révén venni és eladni is könnyebb lesz a lakásokat.

Az idén is a panellakások bizonyultak az egyik legkeresettebb ingatlantípusnak, köszönhetően részben annak, hogy a téglalakásokhoz képest 20-30 százalékkal alacsonyabb áron érhetők el a vevők számára az ingatlan.com adatai szerint.

20160711_2036_SZM
lakáshitel, bank, kamatplafon
Fotó: Szabó Miklós

A lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára június végén 847 ezer forint volt, míg a téglalakások esetében 1,1 milliós árról beszélhetünk. Vagyis nagyságrendileg 30 százalékos a panellakások árelőnye a fővárosban. A legjelentősebb panelkínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben például 772 ezer forint az átlagár, ezzel szemben a téglakásokat 940 ezer forint jellemzi. A pécsi és miskolci panellakások esetében 442 ezer és 613 ezer forint a négyzetméterár, míg a téglaépítésűeket 456 ezer és 748 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra

– ismertette az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: a panellakások iránti intenzív keresletet fokozza az alacsonyabb ár mellett az is, hogy jellemzően kedvező lokációjú, jó közlekedési adottságokkal rendelkező városrészekben találhatók.

Könnyebbé vált az adásvétel

A következő időszakban Budapesten még egyszerűbbé válik a panellakások eladása és megvásárlása. Az ingatlan.com többéves kutatómunkával beszerezte a fővárosi panellakások alaprajzait a földhivatalokból és digitalizálta őket. Ennek segítségével a budapesti panelek hivatalos adatokon alapuló, pontos, arányos alaprajza néhány kattintással hozzáadható a hirdetéshez, ami a vevőknek is pontos és hiteles többletinformációt biztosít az ingatlanról. A budapesti panelek után az ingatlan.com a székesfehérvári és a kecskeméti panelek alaprajzait szerzi be és digitalizálja.

Ezek Budapest legjei

A legtöbb lakótelepi lakás a III. kerületben található, több mint 35 ezer ingatlan van ebben a kerületben. A dobogós kerületek közé tartozik még Újpest és Újbuda is. A IV. kerületben 25 ezer, a XI. kerületben pedig 22 ezer panellakás található. A legnagyobb fővárosi lakótelep a békásmegyeri, ami 17,6 ezer lakást foglal magában, a pesti oldalon pedig az újpesti lakótelep a legnagyobb 15,2 ezer lakással. A legalacsonyabb budapesti panel háztömb kétemeletes, ilyennel a vevők szintén az újpesti lakótelepen, valamint a XVIII. kerületi Krepuska Géza-telepen találkozhatnak. A legmagasabb épületek 15 emeletesek, amelyeket hat lakótelepen is lehet látni: a III. kerületben a békásmegyeri lakótelep Duna és hegy felőli oldalán, az óbudai lakótelepen és a XI. kerületi kelenföldi lakótelepen, valamint a XIV. kerületi a Füredi utcai lakótelepen és a XXI. kerületi Csepel-Belvárosban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.