BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20240904 Budapest 
Budai Vár
turizmus, turista
Budavári Nagyboldogasszony-templom 
Mátyás templom 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ 
Világgazdaság  VG 

A képen: párakapu

Magyar megoldással hűthetők a túlforrósodott nagyvárosok

A Paulinyi & Partners tervezőiroda, az Európai Űrügynökség (ESA) szerződéses partnereként, műholdas földmegfigyelési adatokkal és a hazai, valamint külföldi önkormányzatokkal dolgozza ki szolgáltatását, amelynek segítségével hűvösebb, élhetőbb városrészeket alakíthatnak ki a közeljövőben. A hőségriadók egyre gyakoribbak, már az emberi egészség is veszélyben van.

Az elmúlt évek és az idei nyár hőhullámai elviselhetetlen forróságot hoztak az európai kontinensre, Magyarországra bőven jutott a hőségriadóból. Hazai kutatók felmérése alapján az európai nagyvárosok vezetői tisztában vannak a nyári forróság veszélyeivel, és most magyar mérnökökkel együtt kezdték el keresni a megoldást is.

hőségriadó
Egyre gyakoribban a hőségriadók / Fotó: Paulinyi & Partners

A Paulinyi & Partners tervezőiroda, az Európai Űrügynökség (ESA) szerződéses partnereként, műholdas földmegfigyelési adatokkal és a hazai, illetve a külföldi önkormányzatok bevonásával dolgozza ki szolgáltatását, amelynek segítségével hűvösebb, élhetőbb városrészeket alakíthatnak ki a közeljövőben.

Veszélyben az emberi egészség is

Az Európai Unió Climate-ADAPT nevű platformjának előrejelzése szerint a klímaváltozás emberi egészséget fenyegető hatásai közül az emelkedő hőmérséklet a legsürgetőbb, ez egész Európára jellemző jelenség, amit a földrajzi fekvés befolyásol. A nyarakat szinte elviselhetetlenné tevő hőszigethatás viszont a városok méretével és népsűrűségével hozható összefüggésbe. A térképen jól látszik, hogy a leginkább veszélyeztetett területek, ahol a legerősebb a hőszigethatás, 

  • Franciaország déli része, 
  • Olaszország, 
  • a Balkán-félsziget és 
  • Románia déli területei. 

Magyarországot közepes mértékben veszélyeztetik a hőhullámok, 

Budapesten azonban akár 6 Celsius-fokkal is növelhetik a hőmérsékletet a hőszigetek.

Az idei július volt az egyik legmelegebb hónap hazánkban a mérések kezdete óta. A hőség különösen érzékenyen érinti a városlakókat, itt több fokkal is magasabb lehet a hőmérséklet, mint a zöld területeken. A jövőben még erősebb hőhullámok várhatók, ez pedig több tucat európai nagyváros lakóinak az egészségét veszélyezteti.

Egyre több a hőségriadó

A beépített és aszfaltozott felületek könnyen elnyelik a hőt, ami magasabb hőmérsékletet eredményez, mint például a parkos területek esetében. „Az elmúlt hetek hőségriadói jól mutatják, hogy az emelkedő hőmérséklet hatásai számos európai nagyvárosban egyre égetőbb problémát okoznak. Felmérésünk azt mutatja: a városvezetők és ingatlanüzemeltetők is tudják, hogy cselekedni kell, de nincs a kezükben ehhez megfelelő eszköz. Építészként különösen nagy felelősségünk van az élhető környezet kialakításában, ezért is dolgozunk jelenleg is a megoldáson. Szakembereink egész évben az ESA támogatásával fejlesztik HeatScape Resolve nevű szolgáltatásunkat, amely segítheti a hőszigetek kezelését” – idézi a Világgazdasághoz eljuttatott közlemény Paulinyi Gergelyt, a Paulinyi & Partners Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

A HeatScape Resolve egy olyan szimulációs módszer, amely műholdas földmegfigyelési adatok felhasználásával segíti a városi hőszigethatás csökkentését. A Paulinyi & Partners az űrből érkező adatsor kiegészítésére Budapesten is végez helyszíni méréseket, legutóbb a XXIII. kerületben monitorozták a hőmérséklet alakulását. 

A júliusi hőhullám alatt mért eredményekből jól látszik, hogy a zöldfelületek aránya közvetlen hatással van a terület mikroklímájára.

Az aszfaltos, betonos területen elhelyezett HSR3 nevű mérőállomás konzekvensen magasabb hőmérsékleti értékeket mért, mint a tőle nagyjából 400 méterre, de zöldövezetbe elhelyezett másik szonda.

A megoldási javaslatok kidolgozásához a Paulinyi & Partners több magyarországi, lengyelországi és olaszországi önkormányzatot is megkérdezett arról, milyen intézkedéseket tesznek a városi hőmérséklet csökkentésére. A válaszok azt mutatják, hogy a döntéshozók szemében a legegyértelműbb megoldás

  • a zöldterületek növelése és a faültetés (76 százalék),
  • a csapadékvíz helyben tartása (59 százalék),
  • a párakapuk telepítése, továbbá
  • az épületek energetikai felújításának támogatása.

Az ugyanakkor egyértelmű, hogy az önkormányzatok és beruházók is keresik azt a komplex megoldást, amely települési szinten alkalmas a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésére. Összesen 17 válaszadó is hasznosnak tartana egy olyan szimulációs eljárást, amely segíti őket a városi hőszigethatás megfékezésében.

Részletes megoldási javaslat készül

„Az önkormányzatoktól kapott visszajelzések alapján látjuk, hogy az irodánk által fejlesztett szolgáltatás iránt valós az érdeklődés a várostervezők részéről. Az a célunk, hogy az ESA-val együttműködve részletes megoldási javaslatot tudjunk kidolgozni, amely már rövid távon beépülhet a várostervezési rutinfolyamatokba. A HeatScape Resolve szolgáltatással már a projektek előkészítése során tehetünk javaslatokat a hőszigethatás csökkentésére, akár városnegyedek szintjén is” – idézi a közlemény Németh Roland projektvezetőt, a Paulinyi & Partners Innovations automatizációs fejlesztési vezetőjét.

Jönnek a nagy bemutatkozások

A Paulinyi & Partners a legújabb fejlesztéseit és a városi hőszigethatás csökkentéséről készített tanulmányát a nemzetközi szakmai közönségnek is bemutathatja a szeptemberi Urbis 24 Konferencián, Rómában, ahol a tanulmány szerzője, Sárközi Réka, a Paulinyi & Partners szakértője tart majd előadást. Az iroda szakértői ezt követően a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson, Milánóban is bemutatják a projektet 2024. október 14-én.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.