Hasonló élményeket okozott a tegnapi magyar után a mai matematika írásbeli érettségi is: a szakértők szerint akadt a feladatsorban újdonság, nehézség és némi trükk, összességében azonban ez is korrektnek minősíthető.

érettségi matek matematika magyar történelem vizsga
Magyar, matek, történelem ez az érettségi programja / Fotó: Balázs Attila / MTI

A matematika írásbelije rövidebb volt, mint a magyar nyelv és irodalom tesztje: ezúttal három óra állt a diákok rendelkezésre. A feladatsor két részből állt:

  • az első 45 percben főleg egyszerű feladatokra, alapfogalmakra, ellenőrző példákra kellett készülni, összesen 12-re,
  • a második 135 percben előbb három, egyenként 9-14 pontos feladatot kellett megoldani, majd a következő három, egyenként 17 pontos feladat közül kellett kettőt választani – az emelt szinten vizsgázók a második részben öt feladatot kaptak, ebből négyet kellett megoldaniuk.

Nem extrém nehéz, összességében korrekt, azok, akik tanultak a matekérettségire, meg tudták oldani

– ez volt a szakértői konszenzus a Studium Generale matekszekciójában, amellyel az Eduline oktatási szakhonlap kielemeztette a matematika írásbeli feladatsorait.

Hova tűntek a pénzügyi ismeretek?

A részletezésben az szerepelt, hogy a halmazokkal, számtani sorozatokkal és százalékszámítással foglalkozó első szakaszban voltak nyakatekert kérdések, elméleti és gyakorlati tudás is szükségeltetett a jó megoldásokhoz.

Akadt a feladatok között új és nehéz is / Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Továbbá mivel az idei az első alkalom, amikor az új nemzeti alaptanterv szerint folyik a vizsga, az újdonságnak számító grafikus manipuláció és terítékre került, ami trükkös lehetett a diákoknak – az utolsó, valószínűségszámítással foglalkozó rész pedig kifejezetten nehéz.

A második szakaszról úgy vélekedtek a szakértők, hogy áthelyeződtek a hangsúlyok:

a függvények és a koordinátageometria témaköreit megnyirbálták, míg a pénzügyi ismeretek az emeltről lekerültek középszintre

– utóbbiból mégsem szerepelt egy sem a mostani feladatsorban, ami jókora meglepetés.

Holnap a történelemmel folytatódik az érettségi

Az érettségi vizsgák sora igazából már múlt pénteken kezdődött a nemzetiségi nyelv és irodalommal, tegnap következett a magyar, ma pedig a matek, amelyen reggel kilenctől 69 047-en vizsgáztak közép-, és 6616-an emelt szinten. Holnap sem lehet azonban pihenni, mert jön az írásbeli érettségi kötelező részének harmadik felvonása: a történelem.

Nyíregyháza, 2022. május 3.Felírja a tudnivalókat a táblára egy tanárnő a középszintű írásbeli matematika érettségi vizsgán a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban 2022. május 3-án.MTI/Balázs Attila
Holnap már a történelem lesz műsoron / Fotó: Balázs Attila / MTI

Az írásbelik május 27-ig tartanak, ezeket követően az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5-én kezdődnek, és június 12-ig tartanak.

A középszintű szóbelik csak ez után következnek június 17. és július 3. között.

Milyen lesz a felsőoktatási felvételi pontszámítása?

A mostani középszintű írásbelin akad olyan tárgy, amelynek az összpontozása 100, de olyan is, amelynek 117, úgyhogy nem kell egyből frászt kapni az esetleges különbségektől, azonban érdemes tájékozódni az eltérő számításokról az iskolában, kivált, mert a szóbelik értékelése is eltérő.

Ami az emelt, illetve középszintű érettségik felvételis értékét illeti: az emelt szintűért járó pontokat 100, a középszintűért járókat viszont csak 67 százalékos értéken számítják át.

Az idei felsőoktatási felvételi kapcsán fontos változás az is, hogy immár az egyetemek, főiskolák határozzák meg: milyen eredményekért, követelményekért adnak úgynevezett intézményi pontokat (legfeljebb 100 pontot) a tanulmányi és az érettségi pontok mellé (maximum 400 pont).

Mindenesetre a felsőoktatási felvételi ponthatárait várhatóan 2024. július 24-én hirdetik majd ki, addig lehet böngészgetni azt is, hogy melyik szak elvégzése után milyen kezdőfizetésre lehet számítani.