BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúbb szabályokat szeretnének

A világ legnagyobb webáruháza nagy nevekkel működne együtt.

Az európai luxusmárkák szigorúbb uniós szabályozást sürgetnek a legnagyobb globális webáruházak adatkezelési gyakorlata miatt, illetve a hamisítványokkal kapcsolatban.

Az Európai Bizottság a közelmúltban kezdte áttekinteni a tech cégek szabályozását, ezzel egy időben állt elő elvárásaival a European Cultural and Creative Industries Alliance (ECCIA) – az Európai Kulturális és Kreatív Ipari Szövetség.

A szövetség által megfogalmazott aggályok főleg a két nagy online kereskedő, az Alibaba és az Amazon működésével kapcsolatosak.

Fotó: AFP

Az internet a kezdetekben mindenki számára ingyenesen volt elérhető. Már nem így van, már a piaci erőviszonyok uralják, így ennek megfelelő szabályozásra van szükség

– mondta egy a Reuters hírügynökségnek adott interjúban Andreas Kaufmann, az ECCIA elnöke.

Az európai luxusmárkák évente körülbelül 800 milliárd euróval járulnak hozzá a gazdasághoz, ez nagyjából a teljes uniós GDP 4 százaléka, és a szegmens több mint kétmillió embernek ad munkát. Azonban jó ideje okoz gondot a luxusiparnak a tech cégek gyakorlata: a márkák képviselői arról panaszkodnak, hogy ezek a vállalatok ingyenélő módon kihasználják a befektetéseiket, és egyebek között a sok hamisítvány online értékesítésével általában is rossz fényt vetnek a nagy nevekre.

Az ECCIA, amely több mint hatszáz márkát képvisel, azt szeretné elérni, hogy a döntéshozók szigorítsák a fellépést a nagy tech vállalatokkal szemben a hamisítások és az adatvédelem terén.

A jelenlegi szabályozás nem a mi érdekeinket szolgálja. Az Amazon például olyan információkhoz is hozzájuthat a vásárlóitól, amelyeket mi nem adhatunk ki a nagykereskedőknek. Az Amazon ezzel szemben ezen adatok alapján hozhat üzleti döntéseket

– idézi a Reuters Kaufmannt.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.