BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaveszi használt bútorait az IKEA

A bútorkereskedő újabb lépést tesz a fenntarthatóság felé azzal, hogy minden üzletére kiterjeszti a Magyarországon már működő használtbútor-visszavásárlási programját.

Az IKEA budapesti áruházaiban kísérleti jelleggel már 2020 júniusa óta működött az a program, amelyet a cég most minden üzletére kiterjeszt. A szolgáltatás lényege, hogy az Ikea visszaveszi az áruházakban vásárolt, de még jó állapotban lévő és biztonsággal használható bútorokat, amikért cserébe az üzletekben levásárolható kuponokat ad a vásárlóknak.

A használt bútorokat a legtöbb esetben az eredeti vételár 30 százalékáért veszik vissza, de ennél magasabb árat, akár az eredeti 40-50 százalékát is felajánlhatják, ha a bútor alig használt vagy kifejezetten jó állapotban van.

Fotó: Kallus György / MTI

A cég a használt bútorokat továbbértékesíti az erre kijelölt fenntarthatósági pontokon, de az IKEA erre a célra fejlesztett weboldalán az eladó maga is megpróbálkozhat az értékesítéssel. Ebben az esetben is neki kell gondoskodnia arról, hogy a használt bútort összeszerelt állapotban elvigye a kijelölt Ikea-üzletbe.

A szolgáltatás a magyarországi üzletekben a világjárvány miatt egy ideje szünetel ugyan, de az Ikea honlapja szerint május 10-től újraindult.

A használt bútorok értékesítésére egyelőre csak a soroksári Ikea áruházban alakítottak ki fenntarthatósági pontot.

Az alábbi bútorok kínálhatók megvásárlásra a Bútorok második élete szolgáltatás keretén belül:

  • Kanapék és fotelek
  • Dohányzóasztalok
  • Könyvespolcok és tárolórendszerek
  • Irodabútorok
  • Székek, asztalok, tükrök
  • Gyerekbútorok
  • Kültéri bútorok
  • PAX gardróbrendszer
  • Nagy ágykeretek
  • A svéd cég környezetvédelmi és fenntarthatósági szakértője a BBC-nek nyilatkozva elismerte, hogy a szolgáltatás még változhat, egyelőre tanulmányozzák a lehetőségeket, de hozzátette azt is, hogy azokban a városokban, ahol kísérleti jelleggel már korábban elindult, mindenütt nagy sikere volt – így például Budapesten, Pozsonyban és Prágában is. Az indulás eredeti időpontját tavaly novemberre jelölték ki, de a koronavírus-járvány közbeszólt, ezért halasztották mostanára.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.