BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: hajthatatlanok a kereskedők, csütörtökön is emelik a benzin és a dízel árát – de van egy csavar a történetben

Kedden rászólt a kormány az üzemanyag-kereskedőkre, de ez egyelőre nem hatott. Újabb üzemanyag-drágulás következik, de lehet, hogy ezt már megússzák az autósok.

Folytatódik az üzemanyag drágulása Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

People,Filling,Their,Car,Tanks,At,Mol,Petrol,Gasoline,Station
Üzemanyag: hajthatatlanok a kereskedők, csütörtökön is emelik a benzin és a dízel árát – de van egy csavar a történetben / Fotó: Shutterstock

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis az üzemanyagok nagykereskedelmi árában csütörtöktől is változás lép életbe.

Július 4-től a benzin beszerzési ára bruttó két forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó négy forinttal fizetnek majd többet a kutak a nagykereskedőjüknek.

Csakhogy látszik arra esély, hogy ebből a járműtulajdonosok nem érzékelnek majd semmit. Persze ez nagyban függ attól, hogy hol tankolnak. Merthogy a piaci szereplők a nagykereskedelmi árváltozástól eltérően alakítják a kutakon látható árakat.

Az aktuális átlagár a 95-ös benzin esetében 616 forint, míg a gázolajnál 627 forint. Lapunk tapasztalata szerint azonban a jellemző árak 610 és 620 forint körül alakulnak. A Holtankoljak szerint ráadásul az üzemanyagárak akár napon belül többször is módosulhatnak, ami értelemszerűen az átlagárat is folyamatosan mozgatja. 

Mindenesetre ha csütörtökön mégis megjelenik a kiskereskedelem szintjén a most bejelentett áremelés, akkor 

  • a benzin átlagára 618 forintra ugrik,
  • a gázolajé pedig 631 forintra.

Mérföldkőhöz ért az üzemanyag magyarországi drágulása

Bár már nehéz követni, a friss drágítással sorozatban tizedjére történik üzemanyagár-emelés Magyarországon. Legutóbb kedden emelték a benzin árát, igaz, a dízelé nem változott. Előtte viszont sorozatban hatszor drágult a benzin és a dízel is: ez történt

  • június 14-én pénteken,
  • majd hétfőn,
  • kedden,
  • csütörtökön,
  • szombaton
  • és ismét kedden.
  • Aztán múlt csütörtökön és
  • szombaton csak a benzin drágult.
  • Majd kedden ismét általános áremelés volt,
  • ahogy csütörtökön is.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy 

június 14. és július 4. között a benzin nagykereskedelmi ára 26, a dízelé 39 forinttal nőtt.

Ami azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

A frissen bejelentett üzemanyag-drágulással januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 86, a dízelár pedig 69 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 45 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 28 forint plusz figyelhető meg. A 70-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3500–4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

A kormány döntést hoz az üzemanyagárról

A Világgazdaság kedden írta meg, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza, Suppan Gergely arról beszélt az Inforádióban, hogy a kőolaj világpiaci árának emelkedése önmagában nem indokolt volna akkora mértékű drágulást a hazai üzemanyagkutakon, mint amit az elmúlt hetekben tapasztaltunk.

A helyettes államtitkár nem zárta ki, hogy beavatkozik a kabinet az üzemanyagpiacon, ha nem jön valamilyen árkorrekció. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pedig az ATV-nek azt mondta, szerdán tárgyalhat a kabinet az üzemanyagárakról, miután a hazai árszint a szomszédos országok átlagára felett van.

„Nem értjük ezeket az ármozgásokat, hiszen az elvárások, amik az elmúlt hónapban megszülettek, továbbra is fennállnak. Ennek érvényt fogunk szerezni, vagy úgy, hogy a kiskereskedők megértik, és nem játsszák ki ezt az elvárást, vagy úgy, hogy komoly szabályozói lépésekkel be fogunk avatkozni” – húzta alá a tárcavezető.

Egyelőre tehát mindez nem hatotta meg az üzemanyag-kereskedőket, akik újabb áremelést jelentettek be. Igaz, ha ezt valóban nem hárítják át a kiskereskedőkre, akkor ezt fel tudják mutatni a kabinet felé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.