BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vásárlás: kiszámíthatatlanul költik a pénzüket a magyarok – de erről most a benzinkutak is tehetnek

Megjelentek a friss kiskereskedelmi adatok. Éves bázison stabilan négy százalék körüli bővülést mutatnak a vásárlások Magyarországon, ami jó hír. Csakhogy a havi alapú változás a boltokan meglehetősen hektikusan alakul, és még nem állt kiszámítható növekedési pályára.

Az idén májusban 3,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának volumene az előző év azonos időszakához képest– közölte péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez áll a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatokra is.

20230920 Torony Üzemanyag körkép   Fotó: Cseh Gábor  CSG  Vas Népe  VNA képen: Borsos Péter kútkezelő
Vásárlás: kiszámíthatatlanul költik a pénzüket a magyarok – de erről most az üzemanyagár is tehet / Fotó: Cseh Gábor / Mediaworks
  • Áprilisban ugyanez 3,7, illetve 3,2 százalék volt,
  • márciusban 3,6 és 4,2 százalék,
  • februárban 4,6, naptárhatástól (és szökőnaphatástól) megtisztítva 1,1 százalék,
  • januárban pedig még csak 0,6 százalékos volt a plusz, és már az is másfél éves csúcsnak számított.

Vagyis éves bázison elmondható, hogy stabilan 4 százalék körüli bővülést mutatnak a vásárlások Magyarországon, ami jó hír. Csakhogy van egy másik mutató is, ami a havi alapú változást mutatja, és ez már kevésbé fényes.

Egészen pontosan stagnálás látszik áprilishoz képest, mindössze 0,1 százalékos plusz mérhető.

Vagyis a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében változatlan maradt májusban az előző hónaphoz képest. Igaz, áprilisban márciushoz képest még 0,9 százalékos mínusz következett be. Viszont februárról márciusra 2 százalékos emelkedés történt (ebben közrejátszott a korai húsvét). Februárban 0,6 százalékos mérséklődést mértek januárhoz képest, a január pedig decemberhez képest stagnálást hozott. Előtte két egymást követő hónapban viszont növekedés állt be.

Tehát a havi alapú változás a boltokan meglehetősen hektikusan alakul, és még nem állt kiszámítható növekedési pályára. Ha a 2024. január–május időszakot vizsgáljuk, az állapítható meg, hogy az előző év azonos időszakához képest naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 2,7 százalékkal emelkedett.

Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4, a nem élelmiszer-kiskereskedelem 0,9, az üzemanyag-kiskereskedelem 2,5 százalékos növekményt hozott össze.

Így vásároltak a magyarok májusban

A KSH részletesen is közölte, hogyan alakultak a költések a tavasz utolsó hónapjában.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 6,3 százalékkal bővült.
  • Az élelmiszer-kiskereskedelem háromnegyedét adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,8, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,6 százalékkal növekedett. 
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 1,8 százalékkal emelkedett. 
  • Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,1, a használtcikk-üzletekben 6, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,2 százalékkal nőtt. Az utóbbi adat kifejezetten üdítő.
  • Viszont a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben nem változott, míg a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben pedig 3 százalékkal csökkent.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene már 3,2 százalékkal bővült.
  • Csakhogy az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 0,7 százalékkal beesett. Ez mindenképpen lefelé húzta az összképet, pláne, hogy havi alapon 2,1 százalékos csökkenést lehetett tapasztalni.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai már 5,2 százalékkal nőttek.

Mennyi pénzt hagytak ott a boltokban a magyarok májusban?

Az országos kiskereskedelem forgalma 

folyó áron 1609 milliárd forintot ért el.

Áprilisban ugyanez 1563 milliárd forint volt, márciusban 1586, februárban 1395, januárban 1356, tavaly decemberben 1811, novemberben 1602, októberben pedig 1589 milliárd forint.

Tehát a májusi adat az idei legmagasabb volt. Ennek 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Így látja a májusi kiskereskedelmi forgalmat a minisztérium

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményben reagált a friss KSH-adatokra. Ebben arra hívták fel a figyelmet, hogy immáron ötödik hónapja töretlen a fogyasztás bővülése. További pozitívumként értékelték, hogy májusban csak az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 789 milliárd forintot, azaz közel 50 milliárd forinttal többet költöttek a családok, mint tavaly.

Az év első öt hónapját tekintve az ilyen üzletek forgalma elérte a 3690 milliárd forintot, ami közel 200 milliárd forintos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest. Az NGM szerint a kiskereskedelmi forgalom bővülésében fontos szerepet játszott az infláció összeomlása és a reálbérek dinamikus növekedése, amelyek a fogyasztói bizalom erősödésével együtt fokozatosan oldják az óvatossági motívumot.

A kormány az infláció alacsony szinten tartása és a kiskereskedelmi forgalom további növekedése érdekében elkötelezett a kiskereskedelemben megindult piaci verseny élénkítése mellett, ezért továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert, amely hozzájárult ahhoz, hogy az élelmiszer-infláció mindössze 1 százalékra csökkenjen – zárta nyilatkozatát a tárca. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.