BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmeszelte a legfelsőbb bíróság a Tescót a dolgozók jogainak megsértése miatt

Lezárult az évtizedes Tesco-per. A brit élelmiszerlánc úgy csökkentette a dolgozói fizetését, hogy kirúgta őket, majd felajánlotta nekik a régi munkájukat kevesebb pénzért. A brit legfelsőbb bíróság kimondta, hogy ez jogtalan eljárás volt.

A brit legfelsőbb bíróság kimondta, hogy jogellenes a Tesco „kirúglak, majd visszaveszlek” taktikája. Az élelmiszeripari vállalat úgy módosította az alkalmazottak szerződését, hogy kirúgta, majd alacsonyabb bérrel újra felvette őket.

A pedestrian walks past a Tesco supermarket, in Liverpool, northern England, on April 10, 2024. Supermarket group Tesco, Britain's biggest retailer, reported on April 10, 2024 that its annual net profit surged 61 percent as easing UK inflation helped cost-conscious shoppers buy more products. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Bajban a Tesco, fizetheti a kártérítést / Fotó: Paul Ellis / AFP

A Tesco már évek óta küzd a bíróságon emiatt az ügy miatt, legutóbb 2022-ben nyert egy alacsonyabb szintű bíróság előtt. Most azonban a legfelsőbb bíróság pontot tett az ügy végére.

A Tesco nem teheti meg, hogy az elbocsátásokat arra használja, hogy csökkentse az alkalmazottai bérét 

– olvasható az ítéletben.

A Fire and Rehire taktikát a Tesco még 2009-ben alkalmazta egy brit elosztóközpontjában. A cég a központot átköltöztette 60 kilométerrel arrébb, majd közölte a dolgozókkal, hogy akinek ez nem tetszik, az ki van rúgva. A megmaradt munkavállalókkal később szintén közölték, hogy ki vannak rúgva, de aki akar, az alacsonyabb bérrel új szerződést köthet.

Az etikátlan taktikát a koronavírus-járvány után kapták fel újra a brit vállalatok. A P&O Ferries több száz dolgozóját akarta elküldeni, hogy olcsóbb munkaerővel pótolja őket, és a British Airwaysnek is volt ilyen próbálkozása.

Az Egyesült Királyságban több vállalat ellen is folyik az eljárás az alkalmazottak jogainak megsértése miatt. Több tízezer kereskedelmi dolgozót károsíthattak meg,

a lehetséges kártérítés összege meghaladhatja a 8 milliárd fontot.

SPAR a kormány ellen: döntött az európai bíróság – elítélték Magyarországot

Most jelentették be az ítéletet. A SPAR az árstop miatt ment a bíróságra. Ebben született most ítélet, a kiskereskedelmi különadó ügye továbbra is folyamatban van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.