BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulat az izraeli háborúban: egy eddig érintetlen csoportnak is fegyvert adnak

Az ultraortodoxok mentessége régóta kelt feszültséget az izraeli társadalomban, amit a Gázában dúló háború csak tovább tüzelt.

Az izraeli legfelsőbb bíróság kedden úgy döntött, hogy a kormány behívhatja az ultraortodox zsidó szemináriumi hallgatókat a hadseregbe, ami valószínűleg megrengetheti Benjámín Netanjáhú miniszterelnök koalícióját.

Fotó: Mostafa Alkharouf / Anadolu / AFP

Netanjáhú koalíciójának fennmaradása két ultraortodox pártra támaszkodik, amelyek a régóta fennálló hadkötelezettség alóli felmentést kulcsfontosságúnak tartják ahhoz, hogy választóikat a vallási szemináriumokban tartsák, és mentesüljenek a sorkatonaságtól – írja a Reuters.

Az ultraortodoxok felmentése különösen nagy terhet rótt az izraeli fegyveres erőkre, amelyek többnyire tizenéves sorkatonákból, tartalékosokból, mozgósított idősebb civilekből állnak, és a hírek szerint túlterheltek a többfrontos háborúban, amit Gáza és Libanon ellen vívnak.

„Egy nehéz háború tetőpontján az egyenlőtlenség terhe minden eddiginél akutabb” – áll a bíróság egyhangú döntésében. A legtöbb izraelit a törvény kötelezi a katonai szolgálatra, míg az ultraortodox zsidó szemináriumi hallgatók mentesülnek.

Az izraeli legfelsőbb bíróság 2018-ban törölte el azt a törvényt, amely mentességet biztosított az ultraortodox zsidóknak a katonai szolgálat alól, mondván, a katonai szolgálat kötelezettségében az egész társadalomnak osztoznia kell. Az izraeli törvényhozás azonban nem tudta rendezni a kérdést, és márciusban lejárt a kötelező sorozást a vallási fanatikusok részére felfüggesztő rendelete. Az ultraortodoxok mentessége régóta kelt feszültséget az izraeli társadalomban, amit a Gázában dúló háború csak tovább tüzelt. Ráadásul a katonai szolgálat alól mentességet élvező csoport nem kimondottan a megbékélés híve a palesztinokkal. A csoport az izraeli társadalom 13 százalékát adja, ami azonban 2035-re 19 százalékra nőhet a körükben jellemző magas születésszám miatt.

Súlyos bírságokkal sújtják a telefont szombaton használó ultraortodoxokat Izraelben

Érdekesség, hogy súlyos pénzbírságokkal sújtják a kóser, vagyis internet és sms nélküli telefont szombaton működtető ultraortodoxokat Izraelben Az ország lakosságának jelenleg mintegy 13 százalékát adó ultraortodoxok, másik nevükön harediek, csak egyszerű telefonokat használnak, amelyekre engedélyt kaptak a rabbik kommunikációs bizottságától. Cél az okostelefonok és az internethasználat elterjedésének megakadályozása, s a felügyelet a náluk nyilvántartott telefonszámok felett. A telefonok használata szombaton tiltott, és a bizottság csak azokat a telefonszámokat regisztrálja, amelyek szombati használatát pénzbírsággal sújtják. 

A halacha, a zsidó vallásjog szerint életveszély esetén meg lehet szegni a szombat tilalmát, és lehet használni a telefont, de a beszélgetés kikapcsolása, megszakítása feleslegesnek számít és tilos. 

A polgári védelem háborús vészhelyzet idején telefonon és szombaton is felszólítja az érintett települések lakosságát a légvédelmi riadóknál, hogy keressenek óvóhelyet. Általában csak szöveges üzenetet küldenek egy applikáción, de a kóser telefonokat felhívják, mert nincsenek rajtuk ilyen programok, és szombaton nem használják őket a munkavégzés vallási tilalma miatt. 

A halacha engedélyezi ezeket a hívásokat, de mivel utána nem szabad lezárni a beszélgetést, ilyen esetekben a hívás sokáig folytatódhat, és hatalmas összegekbe kerül. A kóser telefonok szombati használata percenként 4,5 sékeles büntetésbe (mintegy négyszázötven forintba) kerül. Ezért amikor a háború miatt vagy véletlenül bekapcsolják a telefont, utána gyakran 600 sékeles (mintegy hatvanezer forintos) bírságot követelnek az ultraortodoxoktól.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.