BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Német alkancellár: szükség van Kínára a klímavédelmi célok eléréséhez

Dél-koreai és kínai látogatását befejezve Habeck kijelentette, hogy az Európai Unió tagországainak az eddiginél sokkal jobban össze kell fogniuk, ha fel akarják venni a gazdasági versenyt Dél-Koreával és Kínával, de a versennyel párhuzamosan az EU-nak együtt is kell működnie az ázsiai hatalmakkal.

Meg kell erősíteni az együttműködést Kínával, mert nélküle lehetetlen teljesíteni a globális klímavédelmi célokat, ugyanakkor az országnak biztonságos alternatívát kell találnia a szénnel mint energiahordozóval szemben – jelentette ki Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter vasárnap a dél-kínai Hangcsouban.

Economics Minister Habeck in China
Robert Habeck (jobbra) Kínába utazott / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Habeck szombati pekingi látogatása után, vasárnap Hangcsouban újságíróknak nyilatkozva azt mondta: ennek az alternatívának a megtalálása nem lesz könnyű, hiszen tavaly a kínai a villamosenergia-szükséglet csaknem 60 százalékát széntüzeléssel állították elő, és ezt az arányt Peking biztonsági okokból még növelni is akarja.

A miniszter találkozott a Csöcsiangi Egyetem hallgatóival, és velük beszélgetve azt mondta: a nehézség abban rejlik, hogy azokba az energiatermelő rendszerekbe, amelyek most a kiszámíthatóbb energiamennyiséget adó fosszilis üzemanyagokra épülnek, integrálni kell az olyan kiszámíthatatlanabb energiaformákat, mint szél- és a napenergia. 

Szerinte a kapacitások megsokszorozása a hagyományos módszer, de nem ez a leghatékonyabb. Utalt arra, hogy Kína a szénfelhasználás növelése mellett tavaly már csaknem 350 gigawatt energiát termelt megújuló energiaforrásokból, ami a globális termelésnek több mint a fele. A szénerőművek számát úgy lehetne csökkenteni, hogy kibővítik az elektromos hálózatot, és akkumulátorokban tárolják az energiát.

A gazdasági növekedés és az éghajlatváltozás elleni küzdelem nem zárja ki egymást, a gazdaság klímasemlegessé alakítása pedig nemcsak az éghajlatnak tesz jót, hanem új lehetőségeket is teremt

 – mondta a tárcavezető. Dél-koreai és kínai látogatását befejezve Habeck kijelentette, hogy az Európai Unió tagországainak az eddiginél sokkal jobban össze kell fogniuk, ha fel akarják venni a gazdasági versenyt Dél-Koreával és Kínával, de a versennyel párhuzamosan az EU-nak együtt is kell működnie az ázsiai hatalmakkal.

Küszöbön a kereskedelmi háború Kínával, Németország mentené a menthetőt

Az Európai Unió vámokkal terhelné több kínai elektromosautó-gyártó termékeit, hogy megvédjék az európai cégeket. Peking jelezte, hogy ez a lépés kereskedelmi háborút robbantana ki Kína és az unió között. A német gazdasági miniszter, Robert Habeck Pekingbe utazott, hogy elsimítsa a helyzetet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.