BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A washingtoni NATO-csúcson döntés születhet Ukrajna hosszú távú támogatásáról

Ukrajnának kiszámítható támogatásra van szüksége, hiszen a támogatások akadozásának következményei vannak a csatatéren is. Stoltenberg szerint ez lesz a fő kérdés a NATO washingtoni csúcstalálkozóján is.

A NATO július 9–11. közötti, washingtoni csúcstalálkozóján várhatóan döntés születik Ukrajna hosszú távú finanszírozásáról az ország Oroszország elleni háborújában – mondta a szervezet főtikára, Jens Stoltenberg hétfőn Emmanuel Macron francia elnökkel közös sajtótájékoztatóján.

Stltenberg
Stoltenberg elárulta, mi lesz a következő NATO-csúcson a terítéken / Fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas via AFP

A várhatóan hamarosan távozó Stoltenberg szerint a washingtoni csúcstalálkozó fő témája az ukránoknak nyújtott támogatás fokozása lesz. A főtitkár felidézte, hogy a támogatások közelmúltbéli akadozása a csatatéren is következményekkel jár, ezért Ukrajnának kiszámíthatóságra van szüksége.

Az MSN beszámolója szerint Stoltenberg arról is beszélt, hogy Ukrajna szövetségesei koordinálják a segítségnyújtást, és hosszú távú finanszírozásról is döntenek majd. Korábban Stoltenberg arról beszélt, hogy 

a szövetség évi negyvenmilliárd eurós katonai támogatást nyújthat Ukrajnának. 

A szövetség hadügyminisztereinek egy közelmúltbéli találkozója után azonban Stoltenberg azt is jelezte, hogy a kérdésben még nem sikerült konszenzust elérni a szövetségen belül.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.