BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump a békéért akár leállítaná a katonai segélyt Ukrajnának

Trumpnak elnökként le kell állítania a katonai segélyt Ukrajnának, ha nem kezd béketárgyalásokat Oroszországgal.

A volt amerikai elnök két kulcsfontosságú tanácsadója konkrét terveket terjesztett elő az orosz–ukrán háború kezelésére. Ha Donald Trump nyeri az elnökválasztást, akkor az új kabinet csak akkor járulna hozzá Ukrajna további felfegyverzéséhez, ha Kijev intenzív béketárgyalásokba kezd. 

Former President of the United States of America Donald Trump is seen in attendance during the UFC 302
Fotó: Brazil Photo Press / AFP

Az Egyesült Államok egyúttal figyelmeztetné Moszkvát, hogy a tárgyalások bármilyen megtagadása az Egyesült Államok megnövekedett Ukrajna-támogatását eredményezné 

– jelentette ki egy interjúban Keith Kellogg nyugalmazott altábornagy, Trump egyik nemzetbiztonsági tanácsadója. A Reuters beszámolója szerint a tervet Kellogg és Fred Fleitz dolgozta ki, akik mindketten szolgáltak Trump Nemzetbiztonsági Tanácsának vezetőjeként 2017 és 2021 közötti elnöksége alatt, jelenleg pedig vezető pozíciókat töltenek be az America First Policy Institute nevű, Trumphoz közeli kutatóintézetben. Az elképzelés alapvető elemeit egy nyilvánosan elérhető tanulmányban vázolták fel, amelyet ez az intézet tett közzé.

Kellogg szerint kulcsfontosságú lenne Trump választási győzelme esetén tárgyalóasztalhoz ültetni Oroszországot és Ukrajnát. Fleitz elmondta, hogy amikor bemutatták a stratégiájukat Donald Trumpnak, az kedvezően reagált. 

Nem állítom, hogy minden részletével egyetértett, de örültünk annak a visszajelzésnek, amelyet kaptunk

– mondta. 

Trump szóvivője, Steven Cheung azonban kijelentette, hogy csak a Donald Trump vagy kampányának hivatalos stábja által tett nyilatkozatokat lehet a leendő elnökjelölt hivatalos álláspontjának tekinteni. Hozzátette: Trump már többször értésre adta, hogy második elnöki megbízatásának egyik fő célja az lenne, hogy gyorsan tárgyalásos megoldást találjon az ukrajnai háborúra. Cheung kijelentette, hogy a háború el sem kezdődött volna, ha Trump marad az amerikai elnök. 

A két nemzetbiztonsági tanácsadó által felvázolt stratégia részeként későbbre halasztanák Ukrajna NATO-csatlakozásának lehetőségét is, ám Kijevnek újabb biztonsági garanciákat nyújtanának, köztük azt, hogy további fegyverekhez jut. Ukrajnának hivatalosan semmilyen területről nem kellene lemondania. A Kreml és az ukrán külügyminisztérium nem reagált a tervre vonatkozó újságírói megkeresésekre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.