BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak óvatosan a blogolással...

2003 óta 64 személyt tartóztattak le világszerte blogjaik miatt, áll a Washingtoni Egyetem éves riportjában. 2007-ben a letartóztatott személyek száma megháromszorozódott az előző évhez, 2006-hoz képest.

A letartóztatások több mint felére Kínában, Egyiptomban és Iránban került sor – írja a tanulmány alapján a BBC. Persze nehogy azt higgyük, hogy csak Ázsiában és a Közel-Keleten kerül sor blogolók letartóztatására: az elmúlt négy évebn brit, francia, kanadai és amerikai állampolgárok is kerültek rács mögé.

A jelentés szerint a börtönbüntetésre számos téma megírása kapcsán került sor: ilyen például kormányzati korrupció feltárása, emberi jogok helyi megsértése vagy tüntetések elfojtása. Az írások rendszerint közpolitikát kritizáltak és politikai személyeket kérdőjeleztek meg.

A riport kiemeli, hogy mindez alátámasztja a blogolás egyre növekvő társadalmi, politikai súlyát. Külön kimutatta, hogy a bebörtönzések gyakoribbak „politikai bizonytalanság” idején, mint az általános választások vagy egy országos tüntetéshullám. Így 2008-ra különösen nagy büntetéshullámot vár: választásokat tartanak az Egyesült Államokban, Kínában, Pakisztánban és Iránban.

A lecsukott blogolók számához hozzá tartozik az is, hogy mintegy 30 ország technológiailag korlátozza a lakosság internethasználatát.

Átlagosan 15 hónapra zárták el az elítélteket – a leghosszabb ítélet 8 évre szólt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.