BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány ellenzéki vezérnek készül – Magához vonta a pénzügyeket is

Gyurcsány Ferenc ellenzéki vezéri pozíciójának biztosításán fáradozik, vélekedik számos szocialista. Ennek érdekében magához vonta a párt pénz- és a szervezeti ügyeit, és mindent megtesz azért, hogy miniszterelnökként kitölthesse a c

"Közben azt adagolja az MSZP-nek, hogy a jelenlegi világgazdasági körülmények között lehetetlen nyerni. Kedden nosztalgiaülést tartanak a hajdani partnerek: az SZDSZ és az MSZP vezetői összeülnek, akárcsak a régi koalíciós időkben. Csak most nem belülről szapulják egymást, hanem kívülről. Mert a deklarált cél ugyan az új együttműködés kialakítása, a feszültségek azonban előre kódolhatók. Ugyanis a két pártelnök, Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor már vasárnap összeült négyszemközt, és a szocialisták első embere felrajzolta a pályát, amitől szabad demokrata beszélgetőpartnere nem volt túl boldog – írja az Index.

Gyurcsány nem kertelt, bejelentette, hogy az SZDSZ úgy kalkuláljon: 2010-ig ő a kormány ura, és az MSZP élén is ő áll. (Utóbbi kitétel persze azt jelenti, hogy Gyurcsány szerint újra őt emeli pajzsra a 2009 elején esedékes kongresszus.) Illetve több forrásból származó információink szerint azt is világossá tette, hogy boldogan együttműködik ő a liberálisokkal bármilyen formában (szélsőséges esetben még a régi koalíció újjáélesztése is megeshet), de csak akkor, ha ő marad a miniszterelnök.

Fodor, aki nyilatkozatai alapján már régóta mentesítené Gyurcsánytól a kormányt, ettől a kijelentéstől persze nem volt túl boldog, annál is kevésbé, mivel úgy látszott, hogy a miniszterelnök adott esetben hajlandó venni a kalapját. Emlékeztetőül: Gyurcsány korábban többször kijelentette, hogy ha az SZDSZ tisztújítása után a szocialisták és a szabad demokraták vezetése képes gründolni egy mindkét fél számára elfogadható programot, akkor az ő személye nem lesz gátja semminek."

"A miniszterelnök szénája – írja az Index – a vezetői szinteken nem áll túl jól. Egy nem reprezentatív, két tucat főre korlátozódó felmérés szerint az elnökség 80 százaléka és a frakció kétharmada megszabadulna tőle. Hasonló az arány a megyék és a nagyobb városok elnökei között is. Aztán ahogy csökken a sarzsi, úgy javul a miniszterelnök kedveltsége, és a tagság mélyén valószínűleg Gyurcsány javára billen a mérleg.

A második menetben Gyurcsány kemény hatalmi koncentrációt hozott össze, gyakorlatilag egy kézbe vonta - a sajátjába - a párt pénzügyeit és szervezeteinek működtetését. Mindezt úgy, hogy már az egyik területért sem választott vezető felel. Mivel Puch László, a korábbi pártpénztárnok az infrastrukturális tárca államtitkára lett, pártvélemények szerint Gyurcsány dönti el, melyik területi szervezetet stafírozza ki, és melyiket hagyja sorvadni. (Persze, emlékeztetnek a szocialisták, Puch helyét átvette az MSZP volt főkönyvelője, de szerintük ez leginkább formalitás, hisz a kongresszus csak jövőre szüntetheti meg a pénztárnoki posztot alapszabály-módosítással.) "

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.