BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Segélyért közmunka? - Tiltakoznak a jogvédők a "monoki modell" ellen

Közös nyilatkozatban tiltakoznak jogvédő szervezetek a „monoki modell” ellen, amelyben elfogadhatatlannak, törvényellenesnek nevezik hogy egyes önkormányzatok tudatosan megszegik az Alkotmány rendelkezéseit, és olyan feltételekhez kötik a szociális támogatások folyósítását, amelyek nem felelnek meg a jogszabályoknak.

Közös nyilatkozatban tiltakoznak jogvédő szervezetek a „monoki modell” ellen: a Borsod megyei Monokon egy helyi rendeletben közterületi munkavégzéshez kötötték a rendszeres szociális segélyek kifizetését, és az önkormányzat által adható segélyeket is csak azok a szülők kaphatják meg, akiknek a gyereke rendszeres jár iskolába és óvodába. Azóta több település is követte a borsodi falu példáját.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Polgárjogi Alapítvány, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Magyarországi Roma Parlament és az Európai Roma Jogok Központja kifejti a nyilatkozatban: elfogadhatatlan, törvényellenes és ellentétes a jogállamiság szellemével ellentétes, hogy egyes önkormányzatok tudatosan megszegik az Alkotmány rendelkezéseit, és olyan feltételekhez kötik a szociális támogatások folyósítását, amelyek nem felelnek meg a jogszabályoknak. „Munkavégzésért segélyt adni ellenkezik a munkáért munkabér jár elvével” –áll a közleményben, amely szerint ez a gyakorlat számos adó és társadalombiztosítási szabálytalanságot eredményez.

A jogvédő szervezetek felhívják a a figyelmet arra: jelenleg is munkavégzéshez kötik a rendszeres szociális segélyek kifizetését, ilyenkor a segélyezés szünetel és az érintetteknek munkabér jár a munkavégzés fejében. Kiemelik: nem szabad szankcióként megvonni a családoktól a gyermekvédelmi támogatásokat, ehelyett az jelentheti a megoldást, ha rendeltetésszerűen és professzionáisan működtetik a gyermekvédelmi intézményrendszert.

A jogvédők csatlakozva a kisebbségi biztos kéréséhez javasolják a Miniszterelnöki Hivatalnak: szakértők és jogvédő szervezetek bevonásával alakítson ki olyan szabályozási rendszert, amely széles társadalmi és szakmai konszenzuson alapul. Monok polgármestere közben bejelentette: országos ügydöntő népszavazást kíván kezdeményezni a segélyezési rendszer átalakításáról. Ehhez legalább 200 ezer választópolgár aláírása szükséges.

Szikinger István alkotmányjogász a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: a kérdésfeltevés módjától függ, hogy elfogadja -e az Országos Választási Bizottság (OVB) a kezdeményezést. Szerinte ha úgy teszik fel a kérdést, hogy „Egyetért –e Ön azzal, hogy csak azok kapjanak szociális segélyt, akik közmunkát végeznek?”, akkor nem valószínű, hogy elfogadja a kezdeményezést az OVB, mert ez ellenkezik az Alkotmány szabályaival.

A füzesabonyi önkormányzat polgármestere a szociális törvényt módosítaná annak érdekében, hogy a közmunka legyen a feltétele a szociális segélyek kifizetésének.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) pedig bejelentte: széles körű társadalmi vitát kezdeményez. Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke azt mondta: nem lehet a szegényeket, cigányokat, nagycsaládosokat és a munkából kiszorultakat büntetni, ellenük hangulatot kelteni csak azért, mert szegények. Az OCÖ a Dohány utcai székházába hívta szerdára azoknak a roma civil szervezeteknek a vezetőit, akik a 2006-os kisebbségi választáson és országosan száz főnél több jelöltet állítottak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.